25 sept. 2009

Eerste gesprek tussen tegenstanders Honduras

TEGUCIGALPA -

De zittende machthebbers in Honduras en het kamp rond ex-president Manuel Zelaya hebben donderdag (lokale tijd) met elkaar gesproken. In de Braziliaanse ambassade, waar Zelaya zich schuilhoudt, zou hij bezoek hebben gekregen van de hulpbisschop van de hoofdstad Tegucigalpa en van een niet nader genoemde vertegenwoordiger van interim-president Roberto Micheletti.

De gesprekken verliepen volgens Zelaya ,,zeer positief''. Zelaya keerde maandag verrassend terug naar Honduras, waar zijn tegenstanders hem eind juni hadden afgezet en uitgezet. Hij weigert zich echter neer te leggen bij de machtsgreep. Daarin wordt hij gesteund door andere landen.

De Costa Ricaanse president Oscar Arias probeerde eerder dit jaar te bemiddelen tussen de oude en de nieuwe machthebbers in Honduras. In een zevenpuntenplan stelde hij onder meer voor om Zelaya te laten terugkeren als president in een regering van nationale eenheid.

Onder grote internationale druk zoeken de beide kampen een vreedzame oplossing voor het conflict. President Micheletti liet dinsdag voor het eerst weten dat hij bereid is te praten met zijn verdreven voorganger Zelaya.

ANP/ http://www.leeuwardercourant.nl