21 sept. 2009

Ministers van Buitenlandse Zaken van ALBA creëren Politieke Raad

Agencia Bolivariana de Noticias (ABN), 9 augustus 2009 - Voorafgaande aan de derde bijeenkomst van staatshoofden van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) op maandag 10 augustus in Quito, hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de Bolivariaanse Alliantie voor de Amerika's (ALBA) het besluit genomen tot de vorming van een Politiek Raad, waarin verschillende onderwerpen van crises in buurlanden besproken worden.

De minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador, Falconi Fando, merkte op dat de Raad zich o.a. zal bezighouden met de situatie in Honduras na de staatsgreep tegen president Manuel Zelaya, de "herstructurering" van de democratie in dat land, evenals het thema van de vestiging van Amerikaanse militaire bases in Colombia.

Onlangs werd op een bijeenkomst in het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Economische Raad van ALBA geïnstalleerd, waarvan het doel is om meer dynamiek te geven aan economisch complementaire ontwikkelingsprojecten tussen de landen van de regio, zoals verwoord door de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, Nicolas Maduro.

Verwacht wordt dat op 21 augustus, op een bijeenkomst in de Boliviaanse hoofdstad La Paz, de Sociale Raad zal worden gevormd. Deze zal tot doel hebben het verdiepen van de activiteiten van de afzonderlijke landen en het ontwikkelen van programma’s voor integratie en sociale vooruitgang.

De vicepresident van Ecuador, Lenin Moreno, benadrukte dat ALBA, gelijk alle andere mechanismen van integratie en samenwerking, zich moet laten leiden tot de consolidatie van één grote Latijns-Amerikaanse natie.

"Wat wij moeten doen is de definitieve vorming van een regionaal blok. Net zoals Bolívar droomde. Een grote natie maken," aldus Moreno.

De bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken werd gehouden in de hal van het St. Moritz Swisshotel, gelegen in Quito, Ecuador.

Latijns Amerika Informatie
laic@upcmail.nl