21 sept. 2009

Defensieraad UNASUR gaat militaire bases in Colombia bespreken

Quito, Ecuador, 10 augustus 2009. Presidential Press Office. – De staatshoofden van de Verenigde Naties van Zuid-Amerika (UNASUR) hebben het besluit genomen om op 24 augustus de Veiligheidsraad van deze organisatie in Buenos Aires, Argentinië, bijeen te laten komen om over de vestiging van Amerikaanse militaire bases in Colombia te praten. De staatshoofden waren in Quito, Ecuador, bijeen voor de 3de reguliere bijeenkomst van regeringsleiders.

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft aan elk staatshoofd van UNASUR een brief gestuurd, waarin hij in detail uitlegt waarom de vestiging van Amerikaanse militaire bases een gevaar betekent voor Zuid-Amerika. “De aankondiging van de vestiging van zeven Amerikaanse militaire bases kan tot een tragedie leiden. Ik voel me moreel verplicht hiervoor te waarschuwen. Wij willen geen oorlog, ik hoop dat we dit in een spoedzitting kunnen bespreken, omdat een zeer ernstig probleem tot een uitbarsting in Zuid-Amerika kan leiden”, aldus Chávez.

De Argentijnse president Cristina Kirchner deelde die mening en zei dat er “een staat van oorlog wordt gecreëerd”. Zij zei dat ze de Colombiaanse president Álvaro Uribe zal uitnodigen, zodat hij zijn beslissing op de bijeenkomst kan uitleggen.

De Ecuadoriaanse president Rafael Correa zei dat “wanneer het om een nucleair probleem gaat – die de machten beschouwen als deel van de as van het kwaad - dan dreigen ze met oorlog en invasie. Dan is het geen zaak van 1 land, maar van de hele wereld omdat zij bedreigd worden. Maar wanneer de bevolking van Latijns-Amerika bedreigd wordt, dan is het slechts een probleem van 1 land.”

Latijns Amerika Informatie
laic@upcmail.nl