3 oct. 2009

Zuid-Amerikaanse landen maken overeenkomst met Bank van het Zuiden concreet


De Zuid-Amerikaanse financiële entiteit kan op een beginkapitaal van $20 miljard rekenen. President Hugo Chávez stelde voor dit idee uit te breiden tot een bank tussen Afrika en Zuid-Amerika, ‘een Zuid-Zuid bank of de ASA-bank (Bancasa)’.

Porlamar, Nueva Esparta-. De leiders van Argentinië, Cristina Kirchner; Paraguay, Fernando Lugo; Bolivia, Evo Morales; Ecuador, Rafael Correa; Brasilië, Luiz Inácio Lula Da Silva; Uruguay, Tabaré Vásquez; y Venezuela, Hugo Chávez hebben de overeenkomst tot de oprichting van Bank van het Zuiden getekend. Het initiatief hiertoe startte in 2007.

De entiteit zal op een startkapitaal van $20 miljard kunnen rekenen en haar belangrijkste taken zullen zijn:

- Financiering van programma’s en projecten voor economische en sociale ontwikkeling, uitbreiding en onderlinge verbinding van de infrastructuur van de lidstaten

- Bevorderen, creëren en beheren van financieringsfondsen

- Faciliteren van o.a. middelen voor technische bijstand, pre-investeringstudies, onderzoek, ontwikkeling, overdracht en absorptie van technologie.

Onder de genodigden bevond zich de President van Chile, Michelle Bachelet. Eerder, gedurende de plenaire vergadering van de tweede ASA-top, zei Hugo Chávez dat Abdelaziz Bouteflika en Muammar al Gaddafi, de presidenten van respectievelijk Algerije en Libië, rekenen op de Bank van Afrika. Tevens wees hij op de noodzaak een superieure financiële structuur tussen beide entiteiten te vormen ‘een Zuid-Zuid bank of een ASA-bank (Bancasa)’. ‘Het zal een bank van ons worden om onze reserves terug te halen die we nu in het noorden hebben en die ze daar gebruiken om ons leningen te verschaffen’. Hij legde het als volgt uit: ‘bij de overdracht van middelen van Zuid naar Noord gaat het om een enorm bedrag en dat met dat geld lenen zij ons tegen hogere rentes dan dat ze ons betalen. Dan moet je toch wel gek zijn, en we zijn al lang niet meer gek, we zijn wakker geworden. Ze kunnen ons niet blijven manipuleren met het verhaal van de vrije markt.’

Vertaling: VTV/Prensa Presidencial