21 sept. 2009

Chávez kondigt herziening aan van betrekkingen met Colombia

Agencia Bolivariana de Noticias (ABN) – de Venezolaanse president Hugo Chávez heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de vrede in de regio, in het licht van de steun van Colombia aan de opbouw van nieuwe Amerikaanse militaire bases in Colombia. Hij verklaarde dat dit “ons dwingt om onze diplomatieke relaties met dat land te herzien”.

Venezuela ziet installatie Amerikaanse militaire bases als onvriendelijke daad

“Nu willen de yankees in Colombia nieuwe militaire bases installeren. Natuurlijk gebruiken zij eufemismen en zeggen ze dat het geen yankeebases zijn, maar Colombiaanse en dat zij kunnen komen. Zij zullen hier permanent blijven”, aldus Chávez op 21 juli vanuit het presidentiële paleis Miraflores in een telefoongesprek met het programma La Hojilla, dat door de Venezolana de Televisión (VTV) werd uitgezonden.

Hij zei verder dat hij instructies heeft gegeven aan minister van Buitenlandse Zaken, Nicolás Maduro, “omdat zij (de Colombiaanse regering) deuren heeft geopend voor diegenen die ons permanent aanvallen. Zij openen deuren voor diegenen die nieuwe aanvallen tegen ons voorbereiden en niet alleen tegen Venezuela, maar ook tegen andere landen en zij deuren openen voor diegenen die regeringen omvergeworpen hebben en steun geven aan de staatsgreep in Honduras,” aldus Chávez die daarmee refereerde aan de Amerikaanse regering.

Hij benadrukte dat in Colombia Amerikaanse troepen “doen wat zij willen” en hij waarschuwde dat dit een grote bedreiging voor Venezuela betekende.

Met betrekking tot de video die in Bogotá verscheen, waarin getracht wordt de president van Ecuador, Rafael Correa, te verbinden met de Revolutionaire Bewapende Strijdkrachten van Colombia (FARC), verklaarde het Venezolaanse staatshoofd dat hij ervan overtuigd is dat het een volstrekte leugen is.

“Wat in werkelijkheid in Colombia wordt gedemonstreerd, en niet door video’s maar door bewijzen van hun eigen Colombiaanse instellingen, is de financiering van vele senatoren, gedeputeerden, gouverneurs, burgemeesters, alsook presidentiële verkiezingscampagnes met miljoenen dollars uit de drugshandel”, aldus Chávez.

Minister van Buitenlandse Zaken, Nicolás Maduro, heeft de ambassadeur van Colombia, Maria Luisa Chiappe, ontboden en haar op de hoogte gesteld van de maatregelen die worden genomen. Chávez verklaarde na dit gesprek op 23 juli: “We hebben de ambassadeur bevestigd dat de situatie ons helaas dwingt om alle relaties te herzien. We hebben de bijeenkomst van het Top Niveau Binationaal Comité (COBAN), die voor deze week gepland stond, afgezegd en we gaan alle handel, politieke en andere kwesties herzien, omdat we het werkelijk als een onvriendelijke daad zien van de Colombiaanse regering.”

De Venezolaanse president ging ook in op uitlatingen van de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jaime Bermúdez, die de aanwezigheid van Rusland en China in de regio had genoemd. Chávez bestempelde dit als “misplaatst”. Chávez verklaarde dat de relaties met deze twee landen Colombia niet raken, aangezien het land met beide landen goede betrekkingen onderhoudt.

“We hebben wel serieuze redenen om de yankeeregering te zien als een bedreiging voor het Venezolaanse volk”, aldus Chávez. “Ze zijn met voorbereidingen bezig om Venezuela opnieuw aan te vallen”, verzekerde hij.

Ten slotte ging Chávez in op de kwestie Honduras en de verklaringen van president Manuel Zelaya. “We steunen hem moreel en we zullen hem steunen, samen met de volkeren van het continent, om de democratie te redden.”

Latijns Amerika Informatie

laic@upcmail.nl