22 sept. 2009

Honduras vraagt Brazilië om uitlevering Zelaya

De interim-president van Honduras, Roberto Micheletti, heeft aan Brazilië gevraagd om de afgezette president Manuel Zelaya aan hem uit te leveren. Zelaya nam zijn toevlucht tot de Braziliaanse ambassade in Tegucigalpa nadat hij clandestien naar zijn land was teruggekeerd sinds zijn verbanning naar Nicaragua.

Oproep tot kalmte
Op radio en televisie heeft Micheletti het volk ook opgeroepen tot kalmte. "Ik vraag de Braziliaanse regering om het aanhoudingsbevel tegen Zelaya te respecteren en hem terug onder de bevoegde autoriteiten van Honduras te plaatsen. Tijdens een eerlijk proces zal Honduras de rechten van M. Zelaya respecteren", aldus Micheletti.

Staatsgreep
Het interim-staatshoofd verscheen op de televisie omringd door zijn ministers, de leiders van leger en politie en industriëlen die de staatsgreep van 28 juni hebben gesteund. "Kalmte heerst in het land, orde en wet prevaleren en er zijn geen meldingen van problemen of geweld", benadrukte hij. "Dat Zelaya in het land is, verandert niets aan de realiteit." De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Celso Amorim, heeft verzekerd dat Brazilië geen enkele rol heeft gespeeld in de terugkeer van de afgezette president.

De Morgen.


Meer info...klick hier