14 sept. 2009

Den Haag: condoleanceregister

Castro's wapenbroeder Almeida Bosque overleden

De ambassadeur van Cuba laat weten dat vanaf woensdagochtend tot vrijdag­middag een condoleanceregister kan worden getekend.

Cubaanse Ambassade Scheveningseweg 9, 517 KS, Den Haag


Juan Almeida Bosque, wapenbroeder van Fidel Castro en Che Guevara tijdens de Cubaanse revolutie, is vrijdagavond op 82‑jarige leeftijd overleden.

Dat is zaterdag door de Cubaanse regering bekendgemaakt.


Almeida overleed vrijdagavond rond 23.30 uur aan hartfalen, maar zal vol­gens een verklaring van de Cubaase regering 'voor altijd voortleven in de harten en herinneringen van zijn landgeno­ten'. Zondag is uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Almeida was een van drie nog in leven zijnde 'Beve­lheb­bers der revolutie' een eretitel die hij alleen nog deelde met mede­strijders Ramiro Valdes en Guillermo Garcia.


Almeida werd op 27 februari 1927 geboren in Havana en begon zijn loopbaan op 11‑jarige leeftijd als metselaar. Als rech­tenstudent raakte hij bevriend met Fidel Castro, een studiege­noot met revolutionaire opvattingen. Almeida sloot zich in 1952 aan bij Castro's strijd tegen dictator Fulgencio Batis­ta. Een jaar later streed Almeida aan de zijde van de toekomstige Cubaanse president, toen die een aanval leidde op de Moncada, een kazerne in het oosten van het land. De aanval mislukte en Almeida, Fidel Castro en diens broer Raul werden gevangengezet op Isla de los Pinos.


De jonge revolutionairen werden in 1955 vrijgelaten. In Mexico vormden ze een guerillaleger. Ze keerden in december 1956 terug naar Cuba, aan boord van het Amerikaanse jacht 'Granma', en begonnen een offensief vanuit de oostelijke Sierra Maestra. Ook deze operatie werd geen succes. Bij de landing op Cuba werden verreweg de meeste revolutionairen door het Cubaanse leger gedood; de Castro's en Almeida behoorden tot de slechts zestien overle­venden.


Niettemin werd de guerrilla voortgezet, niet in de laatste plaats onder leiding van Almeida, en in 1959 ontvluchtte Batista Havana. Almeida be­kleedde verschillende functies in de nieuwe revolutionaire regering, voor­namelijk op militair terrein. Onderdeel van Almeida's functie als vooraan­staand lid van de Communistische Partij van Cuba was in later jaren het ontvan­gen van ambassadeurs en andere buitenlandse hoogwaardig­heidsbekle­ders.


In 2003 maakte Almeida bekend dat hij het rustiger aan ging doen, vanwege hartproblemen. Toch werd hij nog regelmatig in het openbaar gezien. Eerst aan de zijde van Fidel Castro, tot die in 2006 door ziekte en ouder­dom gedwongen werd zich terug te trekken, en daarna in de buurt van diens broer Raul, die de taken van Fidel overnam.


De regering noemde Almeida zaterdag een 'toonbeeld van revolu­tionaire kracht, stellige overtuigingen, moed, vaderlandslief­de en dienstbaar­heid aan het volk'.


In overeenstemming met de wensen van Almeida zal hij niet in het openbaar worden opgebaard. Over zijn begrafenis wordt volgens de verklaring van de regering later meer bekendge­maakt.


(Novum/AP)