21 sept. 2009

Venezuela steunt topontmoeting UNASUR en Obama

Agencia Bolivariana de Noticias, 16 augustus 2009 - President Hugo Chávez van Venezuela heeft zijn steun uitgesproken, voor het voorstel van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva, om een topontmoeting te houden van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) en de Amerikaanse president Obama, om te discussiëren over de betrekkingen van de Verenigde Staten met de regio.

"Het lijkt me een goed voorstel van Lula om Obama om de tafel te gaan zitten, zodat hij ons kan uitleggen wat de bedoeling is van de Amerikaanse militaire bases en de belangen van de Verenigde Staten bij de veronderstelde herplaatsing van de Amerikaanse militaire macht. Op een moment dat de Amerikanen zich terugstrekken uit Irak, komen ze hier met hun Vierde Vloot en nu met zeven militaire bases in Colombia", zei hij tijdens de 337 editie van het programma ‘Aló Presidente’, dat dit keer vanuit Paraguaná werd uitgezonden omdat Chávez bij de inauguratie van het tweede deel van de Josefa Camejo elektriciteitscentrale aanwezig was.

“Ik herhaal dat de vestiging van de militaire bases de overgave van alles betekent, de waardigheid van een land”, aldus Chávez.
Hij merkte op dat tegenover een dergelijke dreiging, het noodzakelijk is de consolidatie van de Zuid-Amerikaanse integratie te verhaasten. "De Unie zal ons vrij maken," zei hij.
In dit verband benadrukte hij dat Manaus in Brazilië het epicentrum voor de Zuid-Amerikaanse Unie is, omdat het op dezelfde afstand ligt van de hoofdsteden van Colombia, Venezuela, Ecuador, Peru en Bolivia.

Latijns Amerika Informatie
laic@upcmail.nl