28 jun 2009

Zelaya is een democratisch gekozen president

TEGUCIGALPA - Militairen hebben in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa de president, Manuel Zelaya, aangehouden. Een medewerker van de president van het Centraal-Amerikaanse land zei dat Zelaya kennelijk is overgebracht naar een basis van de luchtmacht.

Militairen hebben inmiddels het presidentieel paleis omsingeld. Dit meldden ooggetuigen in de hoofdstad Tegucigalpa.

De chef van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), José Miguel Insulza, heeft zondag onmiddellijk om een spoedzitting van de Permanente Raad van de OAS gevraagd. Die moet de toestand analyseren en de stabiliteit en de democratie van Honduras verdedigen, aldus een verklaring van Insulza. De raad komt mogelijk om vijf uur 's middags onze tijd al bijeen.

Grondwet

Zelaya is een democratisch gekozen president. Hij ligt met de rechterlijke macht en de militairen overhoop over zijn wilde plannen de grondwet te wijzigen. Daarmee moet een president herkiesbaar worden.

De huidige grondwet staat dat niet toe. Zelaya werd in 2006 president. Zijn ambtstermijn loopt eind januari 2010 af. In november zouden er verkiezingen zijn.

Ontslagen

Zelaya ontsloeg afgelopen week de chef-van-staven van de strijdkrachten, generaal Romeo Vasquez, omdat die weigerde behulpzaam te zijn bij het uitvoeren van het plan van Zelaya.

De belaagde president is een bondgenoot van zijn linkse ambtgenoot Hugo Chávez van Venezuela. Zelaya zei in een zondag in het Spaanse dagblad El País gepubliceerd vraaggesprek dat hij vrijdag al aan een staatsgreep is ontkomen.

Staatsgreep

Hij zei dat de coupplegers binnen de strijdkrachten en in de volksvertegenwoordiging op het laatste moment van hun plannen afzagen, toen duidelijk werd dat de Verenigde Staten hen niet steunden.

''Alles was klaar voor de staatsgreep behalve instemming van de Amerikaanse ambassade",' aldus Zelaya.

Arm

Honduras is bijna drie keer zo groot als Nederland en telt ruim zeven miljoen inwoners. Het is naar regionale maatstaven erg arm. De belangrijkste bron van inkomsten wordt gevormd door overmakingen van geld door Hondurezen in de VS.

Het land gaat gebukt onder zware drugscriminalitiet, corruptie en de hoge olieprijzen. Bijna een derde van de beroepsbevolking heeft wezenlijk geen werk en 65 procent leeft in armoede. De effecten van vrijhandelsakkoorden met onder meer de VS, vallen tegen, ondanks economische groei.

Volgens waarnemers heeft Zelaya's regering de afgelopen 3,5 jaar maar weinig uitgericht om de problemen de baas te worden. De verkiezingen staan vooralsnog gepland in november.

© ANP/ NU.NL