28 jun. 2009

President Honduras aangehouden

President Zelaya van Honduras is aangehouden. De arrestatie kwam enkele minuten voordat er in Honduras een controversieel referendum van start zou gaan. In die volksraadpleging wilde Zelaya de mening polsen over wijzigingen in de grondwet, maar het Hooggerechtshof, het leger en zelfs leden van zijn eigen partij waren daar pertinent tegen.

zondag, 28 juni 2009 15:42

De linkse Zelaya zei Honduras democratischer te willen maken door het volk meer inspraak te geven in de besluitvorming. Ook wil hij de herverkiezing van de president mogelijk maken. Nu mag het staatshoofd slechts één termijn van vier jaar dienen.

De veranderingen zouden nu nog niet ingaan, maar bij de presidentsverkiezingen in november nogmaals aan het volk worden voorgelegd. Tegenstanders beschuldigen Zelaya van een verkapte poging aan de macht te blijven, in de trant van de Venezolaanse president Chávez. Hem lukte het dit jaar om de beperkingen op herverkiezingen geschrapt te krijgen.

Nadat Zelaya vanochtend was gearresteerd door militairen is hij overgebracht naar een luchtmachtbasis. Het is onduidelijk wie momenteel de macht heeft in het land. Volgens een woordvoerder van de president werd er bij zijn arrestatie geschoten, maar dat kon niet worden bevestigd.

Verbod
Het referendum van vandaag zou plaatsvinden zonder de goedkeurig van het Hooggerechtshof van het land, dat stelde dat de grondwet bepaalde aanpassingen strikt verbiedt. Zo zou de beperking op de herverkiezing van de president nooit kunnen worden afgeschaft.

Ook het leger, dat normaal gesproken de stembiljetten verspreidt, weigerde elke medewerking. Daarop ontsloeg de president de militaire leiding en liet zijn eigen medewerkers de voorbereidingen treffen: een groep medestanders haalde de stemformulieren op bij een legerbasis en richtte stemlokalen in.

Thuisblijven
“We laten zien wat de kracht is van het volk”, stelde Zelaya gisteren nog op een persconferentie. “We voeren strijd voor meer democratische participatie.”

Hij zei dat de tegenwerking die hij ondervond niets minder was dan een coup en bezwoer te zullen blijven vechten voor zijn gelijk.


NOS