29 feb. 2008

Investering in gezondheid in Venezuela is één van de hoogste ter wereld


Venezuela behoort tot de landen die één van de hoogste investeringen doet in de gezondheidszorg van het Amerikaanse continent zei afgelopen dinsdag de president van de republiek Hugo Chávez Frías.
Het staatshoofd verkondigde in de uitzending van de nationale radio en televisie de vooruitgang op het gebied van de gezondheid van het land gedurende de opening van het ziekenhuis Dr. Osío de Cúa, gevestigd in de gemeente Rafael Urdaneta, in de staat van Miranda (centrum-noord).

De Venezolaanse regeringsleider benadrukte dat het percentage van het Bruto Binnenlands Product bestemd voor de gezondheidssector gestegen is van 2,8% in 1997, naar 6,0% in 2007, wat Venezuela tussen de leiders van het continent plaatst
Wat betreft de index van artsen per 100 duizend inwoners, wees deze aan dat de relatie gestegen is van 20 naar 59.3 artsen.

In dezelfde periode groeide het aantal centra voor primaire zorg va n 4 804 ambulante eenheden naar 11373 eenheden, evenzo is het percentage van de bevolking met toegang tot het systeem van primaire zorg gegroeid van 21,5% naar 95, 5%
Het aantal consulten door middel van het Nationale Systeem van Gezondheid groeide van 3,5 miljoen in 1997 naar 54 miljoen in 2007.
De kindersterfte daalde van 23,4% in 1997, naar 13,4% in 2007, tegelijkertijd daalde de sterfte van moeders tijdens de bevalling van 67,2% naar 60,1%
De index van het lage geboortegewicht trof 10 procent van de kinderen in 1997, een percentage dat gedaald is naar 8,7 procent in 2007.
Afgelopen dinsdag zijn er 288 nieuwe consultatiebureaus en 14 Centra voor Complete Diagnose (CDI, Centro de Diagnóstico Integral) geopend , die behoren tot het gezondheids project van de regering Barrio Adentro I, tevens een nieuw Centrum Voor Hoge Technologie (CAT, Centro de Alta Tecnología) en 11 nieuwe Zalen voor Totaal Herstel(SRI, Salas de Rehabilitación Integral) die tot het gezondheids project van de regering Barrio Adentro II behoren.

Met deze dag van openstelling van deze nieuwe gezondheidszorgeenheden in het gehele Venezolaanse grondgebied is het cijfer bereikt van 406 Centra voor Complete Diagnose (CDI), 493 Zalen voor Totaal Herstel (SRI) en 18 Centra voor Hoge technologie (CAT) een totaal van 917 nieuwe medische installaties gedreven door de Bolivariaanse Revolutie.

De Venezolaanse regering wees ook op de voortzetting van het programma ter herstructurering, modernisering en uitbreiding van de grote ziekenhuizen die reeds bestaan door het gezondheidsproject van de regering Barrio Adentro III.

President Chávez kondigde de oprichting aan van 16 nieuwe algemene en gespecialiseerde ziekenhuizen, die geraamd zijn in het gezondheidsproject Mission Barrio Adentro IV
Tussen deze nieuwe gezondheidscentra vallen op het Nationale Kanker Centrum in Guarenas, een Longziekten en Neurochirurgischcentrum in Baruta, een Cardiologisch centrum voor volwassenen in Montalbán (Hoofd district), een Toxicologisch en Oncologisch centrum van Barinas (Barinas), een consultatiebureau voor moeder en kind in San Fernando (Apure), een Traumacentrum in Anaco (Anzoátegui), een Orthopedisch centrum voor kinderen in San Carlos (Cojedes), een Oogcentrum van Carabobo, het ziekenhuis Solidario del Sur in Guri (Bolivar), el Nationale Centrum voor Verslaving in Aragua.

Ook zullen er bloedbanken gebouwd worden in Caracas en Maracaibo, zo ook andere algemene ziekenhuizen in El Vigia (Mérida) en Valle de la Pascua (Guárico)


Bron: ABN, vertaald door Guadalupe Verwaayen