President Hugo Chávez van Venezuela is woest over de beslaglegging van het Amerikaanse ExxonMobil op internationale bezittingen van staatsoliebedrijf PDVSA. 'Deze multinational, een imperialistisch bedrijf, probeert ons vlaggenschip te beschadigen', zei Chávez dit weekend. 'Maar PDVSA zal niet zinken, Venezuela zal niet zinken en de revolutie niet.'
ExxonMobil is het eerste olieconcern dat met harde juridische middelen zijn belangen verdedigt. In mei 2007 verliet het bedrijf Venezuela omdat het weigerde mee te werken aan de renationalisatie van een olieproject.
Door de hoge olieprijs eisen steeds meer landen een groter deel van de winst en zeggenschap op van olieprojecten. Zo werd Shell eind 2006 door het Kremlin gedwongen de meerderheid van het Sachalin 2-project aan staatsbedrijf Gazprom over te dragen.
Arbitrage Internationale Kamer van Koophandel
Bij de Internationale Kamer van Koophandel vindt arbitrage plaats tussen ExxonMobil en PDVSA. ExxonMobil was aan de winnende hand maar was bang dat PDVSA niet zou betalen. Daarom heeft het voor $ 12 mrd beslag laten leggen op westerse belangen van het Venezolaanse staatsoliebedrijf.
De Nederlandse rechtbank gaf toestemming beslag te leggen op bezittingen van PDVSA-dochter PDV Europa bv. Bij het bedrijf uit Den Haag wil niemand reageren. Volgens het register van de Kamer van Koophandel heeft PDV Europa belangen in raffinaderijen in Zweden, Duitsland en Oostenrijk.
Als het beslag aanhoudt, kan PDVSA volgens analisten moeilijkheden krijgen met het aantrekken van geld op de kapitaalmarkt.
Dé inkomstenbron voorChávez
PDVSA is dé inkomstenbron voor het socialistische bewind van Chávez. Het concern had in 2007 al liquiditeitsproblemen vanwege de vele sociale projecten die met oliedollars betaald worden. De waarde van Venezolaanse staatsobligaties daalden afgelopen vrijdag in reactie op het nieuws.