20 may. 2008

VS in luchtruim van Venezuela

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nicolas Maduro (links) met de minister van Defensie, Gustavo Rangel, op weg naar de persconferentie. (Foto Reuters)Caracas, 20 mei. Venezuela heeft de Amerikaanse ambassadeur in Caracas om uitleg gevraagd over de schending van het Venezolaanse luchtruim door een Amerikaans vliegtuig. Dat heeft de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Nicolas Maduro gisteren gezegd.

Het Amerikaanse vliegtuig werd zaterdagnacht opgemerkt bij het Caraïbische eiland La Orchila en ondervraagd door de luchtverkeerstoren in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

Het vliegtuig was een S-3 Viking, dat gebruikt wordt bij drugsbestrijding in buurland Colombia. Volgens een Amerikaanse defensiefunctionaris kan het toestel per ongeluk in het Venezolaanse luchtruim terecht zijn gekomen door „navigatieproblemen” tijdens een trainingsmissie.

De Venezolaanse minister van Defensie, Gustavo Rangel, gelooft echter niet dat het vliegtuig per ongeluk in het luchtruim van Venezuela terecht kwam. Volgens minister Maduro zal de Amerikaanse ambassadeur Patrick Duddy in Caracas vandaag worden gevraagd het incident uit te leggen.

Er zijn al langer spanningen tussen de VS en Venezuela. De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft Washington herhaaldelijk beschuldigd van pogingen om zijn regering onderuit te halen.

NRC