9 may 2008

Verklaring van de Wereldraad voor de Vrede – Caracas, april 2008


Het Congres van de Wereldraad voor de Vrede werd met succes gehouden op 9 en 10 april 2008 in Carácas, Venezuela. 265 afgevaardigden en 285 deelnemers van 124 organisaties uit 76 landen waren hierbij aanwezig. Na een verrijkend en vruchtdragend debat, besloten de deelnemers aan het Congres de volgende verklaring te richten aan de volkeren van de wereld:

De verschillende gebeurtenissen sinds het laatste Congres in mei 2004 hebben een toestand gecreëerd die van cruciaal belang is voor de mensheid, een situatie die gekenmerkt is door de groeiende intensiteit van het agressieve karakter van de wereldstrategie van de VS, die een nieuwe wereldorde van oorlog en verdrukking tracht op te dringen en te versterken. De mensheid in haar geheel moet het hoofd bieden aan deze versnelde agressiviteit van de imperialistische politiek. De imperialistische inspanningen om de dominantie te verzekeren gaan gepaard met een verergering en een toename van de rivaliteit op het vlak van de handelsmarkt, de energie, de strategische rijkdommen en op het gebied van de geopolitieke en geostrategische overheersing. De situatie is bijzonder scherp geworden in de streken die van strategisch belang zijn voor de economische en geopolitieke controle, zoals de Balkan, Eurazië en Afrika.

Anderzijds, dragen zekere gebeurtenissen in verscheidene landen van de wereld ertoe bij om meer hindernissen te creëren voor het imperialisme, met als gevolg een groeiend politiek isolement van hun willekeurige en unilaterale schendingen van de rechten van de mens en van de volkeren. Het verzet tegen het imperialisme, zoals gebeurt in Latijns-Amerika en het Midden-Oosten, geeft de volkeren hoop om toch tot een rechtvaardige en vredevolle wereld te komen. De WRV roept op om meer rechtvaardige politieke relaties te creëren tussen de verschillende naties, zonder militaire bedreigingen of imperialistische overheersing, en om te ijveren voor een wereldorde van vrede en rechtvaardigheid, gebaseerd op de vredelievende principes van het Charter van de Verenigde Naties.

Momenteel bedreigt het imperialisme, geleid door de VS, de nationale soevereiniteit en de territoriale integriteit van alle landen. Bijna alle recente imperialistische interventies in verschillende streken zijn uitgemond in de opsplitsing van landen en volkeren door middel van oorlog en bloed. De unilaterale onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo is het meest recente en dramatische voorbeeld van de “verdeel en heers”-politiek van het imperialisme. De separatistische ideeën en bewegingen worden gesteund en gemanipuleerd door het imperialisme. De zogenaamde “onafhankelijke staten”, gevormd door de verdeling van voormalige staten, zijn nauwelijks meer dan protectoraten die als basis dienen voor de imperialistische activiteiten. Daarom is het belangrijk dat de wereldbeweging voor de vrede een sterke positie inneemt tegenover deze imperialistische “verdeel en heers”-politiek en dat zij meer nadruk legt op de begrippen “nationale soevereiniteit” en “territoriale integriteit” van de staten.

Een andere recente bedreiging voor de wereldvrede en de menselijke waarden is de versterking van reactionaire, fundamentalistische, conservatieve en racistische ideologieën in heel de wereld. Het is een tendens die de dominantie van de kapitalisten en de imperialisten vergemakkelijkt. De WRV en de wereldbeweging voor de vrede moeten eveneens hun acties tegen de reactionaire en racistische ideeën versterken en de progressieve en humanitaire ideologieën bevorderen.

De overheersing van de nieuwe orde van de imperialistische wereld doet de economische situatie van de werknemers en van de volkeren in het algemeen verslechteren, zowel in de ontwikkelde landen als in de landen op weg naar ontwikkeling. De promotie van de kapitalistische herstructurering en de neoliberale politiek, met uitsluiting van de verworvenheden van de werknemers, toepassing van flexibele werkvormen, afschaffing van de collectieve arbeidsovereenkomsten en veralgemeende privatiseringen in alle sectoren, veroorzaakt een toename van armoede, werkloosheid, honger en ellende. Er komen meer en meer sociale problemen en spanningen. De ontevredenheid groeit en de werknemers leveren een strijd die de beweging voor de vrede kan en moet steunen. De WRV klaagt de groeiende militaire uitgaven, waarvoor in de eerste plaats de VS verantwoordelijk zijn, aan. De WRV eist ernstige besnoeiingen in de militaire budgetten en het gebruik van de rijkdommen voor sociale uitgaven, zoals welvaart, opvoeding en huisvesting.

De internationale betrekkingen worden al maar meer gemilitariseerd. De Europese Unie neemt steeds vaker agressieve posities in bij de internationale betrekkingen, voor wat de oplossing van latente en dringende conflicten of langdurige oorlogen betreft. De samenzwering van de Europese Unie met de NAVO, een agressief verbond met zelfuitgeroepen mondiale jurisdictie, vertegenwoordigt niet alleen een gevaar voor de wereldvrede, maar betekent eveneens een gevaarlijke en zelfvernietigende politiek voor de volkeren van Europa. De terroristische organisatie NAVO blijft één van de grootste bedreigingen voor de volkeren van de wereld. Waar ook de NAVO tussenkomt, schendt zij flagrant de basisprincipes van het Internationaal Recht en het Charter van de VN. Joegoslavië was reeds het terrein voor de toepassing van de nieuwe doctrine van de NAVO; momenteel zijn de NAVO-troepen bezig met de bezetting van Afghanistan. De uitbreiding van de NAVO betekent een bedreiging voor de hele wereld. Binnen deze context, looft de WRV het volk van Oekraïne, waarvan het merendeel zich verzet tegen de toetreding van het land tot de NAVO, en eist dat er onmiddellijke maatregelen komen om de NAVO te ontmantelen.

De WRV drukt solidariteit uit met de groeiende bewegingen voor de afschaffing van buitenlandse militaire basissen, die een instrument vormen voor oorlog en agressie.

Onder andere het begrip “oorlog tegen de terreur” wordt door de imperialisten gebruikt, om het democratisch recht van de volkeren, vooral in de Europese en Noord-Amerikaanse landen, te beknotten. In de huidige periode zijn het autoritarisme, de politiebewaking en het offensief tegen de democratische vrijheden en rechten verscherpt door bloedige aanvallen door de politie en andere repressieve krachten. De activiteit van de CIA, met illegale ontvoeringen en aanhoudingen van honderden onschuldige burgers, alsook het gebruik van Europese luchthavens voor hun transport, en dit met de toestemming van de Europese regeringen, is nu officieel aan het licht gekomen. Een monsterachtig bewakingssysteem werd geïnstalleerd, gaande van bewakingscamera’s die elke activiteit van de mensen bespioneren tot de oprichting van databanken met DNA-archieven.

Tezelfdertijd groeit het ideologisch offensief en wordt de geschiedenis vervalst om de misdaden van het imperialisme te verantwoorden. Gelijk welk land dat zich niet onderwerpt, wordt door het imperialisme als ondemocratisch beschouwd en gelijk welke persoon die weerstand biedt is een zogenaamde terrorist. Men tracht het fascisme te doen herleven. Progressieve bewegingen worden belasterd om de geest van de jonge generatie te vergiftigen. Samen met de volksbewegingen verdedigt de WRV de democratische rechten, de geschiedenis van de progressieve beweging, haar stellingnamen en de stromen bloed die door de volkeren vergoten werden voor vrijheid en sociale vooruitgang. Wij moeten met al onze krachten strijden om te voorkomen dat de Donkere Ideologische Periode die het imperialisme opdringt, haar dominantie kan versterken.

Anderzijds is het momenteel het zevende jaar van de bezetting van Afghanistan en het vijfde van de bezetting van Irak. Toch werd de macht van de VS in Irak tegengehouden; de plannen van de VS werden verijdeld en dankzij dit feit konden nieuwe agressies voorkomen of uitgesteld worden. Dat is een belangrijke overwinning voor de mensheid. De WRV drukt haar solidariteit uit met het Irakese volk en zijn legitiem recht om zich te verzetten tegen de bezetting. De WRV eist de onmiddellijke en onvoorwaardelijke stopzetting van de bezetting van Irak, de onmiddellijke terugtrekking van alle vreemde troepen uit het land en schadevergoeding voor alle verliezen geleden door het Irakese volk.

De volkeren van de wereld vrezen nog steeds de dreiging van een nucleaire oorlog, vertegenwoordigd door de politiek van de VS, die steeds dreigen met een preventieve nucleaire aanval. De zogenaamde Noord-Koreaanse nucleaire crisis heeft nogmaals duidelijk de discriminerende aard van het regime van het Non-Proliferatie Verdrag aangetoond. Met de ontwikkeling en de verbetering van de nucleaire technologie en de lanceringsystemen van het imperialisme, is de mogelijkheid om kernwapenvrije zones op te richten volledig overbodig geworden. De ontmanteling van kernwapens is een dringende taak voor heel de mensheid. In heel de wereld klinkt momenteel een oproep om kernwapens af te schaffen. De WRV eist dat alle landen die over kernwapens beschikken concrete maatregelen treffen om hun kernarsenaal te ontmantelen in het vooruitzicht van de Conferentie van de herziening van het Non-Proliferatie Verdrag in 2010. Bovendien vraagt de WRV dat er acties ondernomen worden voor een algemene ontwapening in gans de wereld.

De administratie van de VS past “dubbele maten en gewichten” toe op het vlak van kernwapens, om de agressie tegen Iran te legitimeren, hoewel het veronderstelde wapenprogramma van Iran volledig doorgelicht werd door de meest recente waardebepalingen van de officiële intelligentieagentschappen van de VS. De WRV eist dat eerst en vooral het kernarsenaal van de VS en Israel onderzocht wordt en dat er maatregelen getroffen worden tegen de nucleaire dreiging die deze landen voor de mensheid betekenen. Het Midden-Oosten moet een Kernwapenvrije Zone zijn zonder het kernarsenaal van Israel.

De WRV veroordeelt de agressieve activiteiten van de imperialistische landen, zoals die van de VS tegenover Iran en Syrië en roept alle vredelievende organisaties en personen op om alert te zijn voor een waarschijnlijke aanval tegen deze landen. De WRV steunt de beweging van het Iranese volk tegen de oorlog en de bedreigingen door de VS, de EU en Israel. De WRV verklaart zich solidair met de strijd van de Iranese progressieve krachten die strijden voor vrede, democratie en sociale rechtvaardigheid. De WRV eist de afschaffing van de economische sancties tegen Iran en de stopzetting van de bezetting van de Golanhoogte, Syrië en de landerijen van Shabaa, Libanon, die momenteel door Israel bezet worden.

De recente Israëlische aanvallen tegen burgers in de Gazastrook toont eens te meer dat de langdurige uitmoording van het Palestijnse volk voortgaat. De Israëlische expansie op Palestijnse gronden moet onmiddellijk ophouden. De illegale nederzettingen die een daadwerkelijke bezetting van Palestijnse grond betekenen, moeten ontmanteld worden. De scheidingsmuur moet afgebroken worden. De WRV looft de strijd van het Palestijnse volk tegen de Israëlische verdrukking en herbevestigt dat de enige mogelijke en rechtvaardige oplossing voor het probleem de oprichting van een Palestijnse Staat is, onafhankelijk van de in 1967 bepaalde grenzen en met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. De oplossing voor het vluchtelingenprobleem en de terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen moet gebaseerd zijn op Resolutie nr. 194 van de Algemene Vergadering van de UNO en in overeenstemming met de resoluties terzake van de Veiligheidsraad van de UNO. De Palestijnse en andere Arabische gevangenen die in Israëlische gevangenissen verblijven, moeten in vrijheid gesteld worden. De Israëlische regering moet de conventie over chemische wapens bekrachtigen en het Internationaal Pact voor Atoominspectie onderschrijven. Er moet een onderzoeksmissie opgericht worden, om in Palestina informatie te verzamelen inzake de nieuwe golf van agressieve acties tegen burgers en het gebruik van verarmd uranium. De WRV dringt er op aan, dat alle regeringen hun militaire en veiligheidsbanden met Israel beëindigen.

De militaire interventie van de VS en de NAVO in Afghanistan betekent een willekeurige poging om zich meester te maken van de sleutelroutes tussen Zuid-, Centraal- en West-Azië. De WRV eist de terugtrekking van alle vreemde troepen, alsook het herstel van de soevereiniteit van het volk van dit land.

De situatie in het zuiden van Azië is zeer ernstig door de toename van het religieus fundamentalisme en de voortdurende etnische conflicten. Bovendien is, in de meeste gevallen, buiten de specifieke interne factoren, de situatie verergerd door de directe en indirecte interventie van het imperialisme. De aanhoudende aanwezigheid van de NAVO-troepen in Afghanistan heeft geleid tot onrust van de volkeren in delen van Pakistan, vooral in de grensstreek met Afghanistan. De toename van de fundamentalistische krachten aan de ene kant en de blijvende steun van de VS aan het presidentschap van Pakistan, beschermd door het leger, leidde tot de tragische moord op Benazir Bhutto. Ook in Bangladesh tracht een administratie, in het zadel gehouden door het leger en gesteund door de VS, de vraag naar democratische verkiezingen op de lange baan te schuiven. In Sri Lanka vragen de etnische conflicten een snelle politieke oplossing. De WRV drukt zijn solidariteit uit met de volkeren van Zuid-Azië, die lijden onder diepe armoede, honger, analfabetisme en werkloosheid. Op hun grondgebied ontwikkelen zich imperialistische samenzweringen om de aandacht af te leiden via deze conflicten en om de rechtvaardige vraag naar vrede, eenheid en ontwikkeling af te zwakken. De WRV looft ook de vooruitgang van de strijd van het volk van Nepal voor democratie en eist de bevrijding van de politieke gevangenen in Myanmar, vooral die van Ang Sung Kyi.

Er is een gevaarlijke herbundeling van de krachten van de VS in Azië aan de gang, waartoe ook Japan behoort, samen met Okinawa en de Republiek Korea, met het doel de VS-politiek van de preventieve oorlog te globaliseren. In dezelfde zin trachten de VS te bekomen dat haar bondgenoten in Azië en de Stille Oceaan samenwerken met de NAVO. De WRV drukt zijn steun en solidariteit uit met de beweging tegen dit regeringsplan van de VS en voor de terugtrekking van alle basissen van de VS op deze territoria. De WRV drukt zijn solidariteit uit met de Japanse beweging voor de verdediging van Artikel 9 van de Grondwet van dit land, dat de oorlog verwerpt en de natie verbiedt om militaire krachten te hebben.

De WRV verklaart zich solidair met het Koreaanse volk, voor zijn pogingen om een pacifistische hereniging van het Koreaanse schiereiland te realiseren, volgens de Gemeenschappelijke Verklaring van 15 juni, tussen Noord- en Zuid-Korea. De WRV looft de gesprekken tussen de zes delen rond een pacifistische oplossing voor het conflict en eist tegelijkertijd dat de VS hun vijandige politiek tegenover de Democratische Volksrepubliek Korea stopzetten.

De WRV geeft haar volle steun aan het Vietnamese volk dat nog voortdurend lijdt met meer dan één miljoen slachtoffers van het “Agent Orange” gif dat door de VS gebruikt werd gedurende de vuile oorlog tegen Vietnam. De WRV roept alle leden en vrienden van de WRV op om zich actief te verenigen in een internationale campagne voor de vergoeding van de slachtoffers en voor het totaal verbod van het gebruik van gelijk welk chemisch wapen.

De WRV drukt zijn steun uit met het recht van het volk van de Volksrepubliek China om zijn eigen zaken te bepalen zonder vreemde interventie en verwerpt gelijk welk misbruik van de Olympische Spelen voor politieke doeleinden.

De WRV, die zijn Congres houdt in Latijns-Amerika, evalueert de nieuwe politieke realiteit in de regio, die een groeiend verzetsbastion is tegen het imperialisme in de huidige wereld. Na een sterke sociale en politieke strijd tegen het neoliberalisme, brachten de volkeren belangrijke nederlagen toe aan het imperialisme. Dit proces heeft tot doel een eigen en soevereine weg te zoeken voor de naties en volkeren en het hoofd te bieden aan de imperialistische hegemonie in de regio. Wij waarderen vooral de inspanningen en ervaringen van Cuba, Venezuela, Ecuador, Bolivia en andere landen, die het moeten opnemen tegen directe bedreigingen en intimidaties vanwege het imperialisme.

Wij waarderen eveneens de vooruitgang van de verschillende aanvullende regionale integratieprocessen, zoals het Bolivariaans Alternatief voor de Amerika’s (Alba), de Zuid-amerikaanse Unie van Naties (Unasur) en de Mercosur en verklaren onze steun aan de onmiddellijke en volledige opname van Venezuela in de Mercosur. Wij juichen de nederlaag toe van het annexionistisch voorstel van het Vrijhandelsverdrag van Amerika (TLC).

De WRV veroordeelt de acties van de reactionaire krachten van de plaatselijke oligarchie in samenwerking met de VS en haar bondgenoten in de regio en in Europa, om de Bolivariaanse Revolutie van Venezuela te doen mislukken, en veroordeelt eveneens de afscheidingspogingen van de oligarchie in Bolivia. Wij steunen de inspanningen om een maatschappij van rechtvaardigheid, vrede en solidariteit uit te bouwen, volgens de wensen van de volkeren.

De WRV veroordeelt de recente aanvallen van Colombia op Ecuadoraans grondgebied, die expliciet een nieuwe fase betekenen van het Plan Colombia, en de inspanningen vertegenwoordigen om in de regio de strategie van de preventieve oorlog van het imperialisme van de VS op te dringen. De WRV klaagt de moorden op de leiders en onderhandelaars van de FARC aan. De WRV feliciteert de leiders van Venezuela en Ecuador voor de vredelievende oplossing van de spanningen. De “Humanitaire Uitwisseling” voorgesteld door Hugo Chávez moet uitgevoerd worden.

De WRV veroordeelt het bestaan van vreemde basissen in heel Latijns-Amerika, met inbegrip van die van Honduras (vooruitgeschoven operationele basissen) en de “Escuela de las Américas” in El Salvador, een land dat verplicht werd om troepen naar Irak te sturen. Wij verklaren ook onze steun aan de soevereine beslissing van President Rafael Correa van Ecuador om in 2009 de VS-basis van Manta te sluiten.

De WRV steunt het volk van Frans Guyana in zijn strijd voor het recht op vrije beslissing. Tegelijkertijd eist hij de dekolonisering van alle territoria in de Caraïben.

De WRV drukt zijn diep respect en solidariteit uit voor en met het Cubaanse volk, dat onophoudelijk zijn revolutie moet verdedigen tegen alle soorten manipulaties en belegeringen. De WRV herhaalt zijn eis voor de opheffing van de blokkade van de VS tegen Cuba en vraagt met aandrang de invrijheidstelling van de Vijf Cubaanse Politieke Gevangenen, die illegaal gevangen zitten in de VS.

De WRV klaagt de nieuwe escalatie in de ontwikkelingen op het “imperialistisch schaakbord” van de Balkan aan, door de unilaterale en separatistische “onafhankelijkheidsverklaring” van Kosovo. Deze betekent een nieuwe flagrante schending van de soevereiniteit van Servië als onafhankelijke staat, van het Internationaal Recht en van de resoluties ter zake van de UNO. De WRV drukt zijn solidariteit uit met de volkeren van ex-Joegoslavië en roept de vredelievende krachten in deze regio op om zich te verenigen en gemeenschappelijke acties tegen de imperialistische plannen te coördineren.

De WRV drukt zijn steun en solidariteit uit met de volkeren van Polen de Republiek Tsjechië, die de oprichting van VS-basissen van het “Antirakettenschild” in hun land verwerpen. Als uitvlucht voor hun plannen om militaire basissen van het “Antirakettenschild” op te richten in de Republiek Tsjechië en Polen gebruiken de VS de onbestaande nucleaire dreiging van Iran. De echte reden is om de mogelijkheid te hebben om een eerste slag toe te brengen zonder schrik voor een tegenaanval. Deze politiek van de VS om een antirakettensysteem uit te bouwen moet tegengehouden worden.

De WRV drukt zijn solidariteit uit met het Cypriotische volk in haar streven naar een nieuwe verenigde, onafhankelijke federatie bestaande uit twee zones en twee gemeenschappen, in overeenstemming met de resoluties van de Verenigde Naties. Dit moet gebeuren zonder inmenging van buitenuit, en zonder vreemde troepen op het grondgebied: een gemeenschappelijk vaderland voor Turkse en Griekse Cyprioten, zonder “borgstaanders”, noch “beschermers”.

Afrika is wit van de nieuwe economische en politieke tussenkomsten en uitbuitingen, zowel door de oude koloniale heersers als door de neo-kolonialisten die een nog grotere plundering van de rijkdommen willen en tegelijkertijd ook door de verdeling van nieuwe markten. De WRV klaagt de imperialistische economische sancties aan tegen landen die niet voldoen aan de wensen van de machtigen. Als uitvlucht gebruiken zij het zogezegde gebrek aan democratie en de schending van de “mensenrechten”. In deze context eisen wij de opheffing van de economische sancties van de VS en de EU tegen het volk van Zimbabwe en verklaren wij onze steun aan hun recht om over hun eigen land en toekomst te beslissen.

De aanwezigheid van talrijke Europese militaire basissen en de toename van de ontplooiing van militaire krachten in Afrika ( de missie van de EU in Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek) is erg zorgwekkend, rekening houdend met het verleden en in het vooruitzicht van de toekomstige gebeurtenissen in dit continent. Als uitvlucht voor interventies in de regio gebruikt het imperialisme de interne conflicten in Soedan. De WRV steunt een vredelievende oplossing in dit land, zonder buitenlandse militaire interventie.

De WRV betuigt een sterke solidariteit met de volkeren van Arabische Democratische Republiek Saharaui, omwille van tientallen jaren lijden en onderdrukking. De Raad onderstreept zijn steun aan de vrijheidsstrijd van het Saharaui-volk en aan een politieke oplossing die aanvaardbaar is voor het Frente Polisario en Marokko.

Tegenover de actuele ontwikkeling van conflictsituaties in het Afrikaans continent, vooral in Darfour, Tsjaad, in de Centraal-Afrikaanse Republiek, in Zimbabwe, in de Democratische Republiek Kongo en in de Arabische Democratische Republiek Saharaoui, e.a. stimuleert en steunt de WRV alle acties voor vrede en ontspanning die de Afrikaanse bewegingen ondernemen in het voordeel van de volkeren in de conflictlanden.

Tegenover de uitdaging van de imperialistische inspanningen van de VS om samen met hun bondgenoten de wereld te overheersen, drukken de afgevaardigden op het Congres van de WRV hun vertrouwen uit in de toekomst van de mensheid. Wij kunnen onze doelstellingen bereiken via de massieve en gecoördineerde strijd van onze volkeren. Zoals sommige voorbeelden van anti-imperialistisch verzet en strijd duidelijk aantonen, is de toekomst hoopgevend voor de mensheid.

Het Congres doet een oproep tot alle organisaties en bewegingen op nationaal, regionaal en internationaal niveau, om klaar te staan om te werken en te strijden voor de verdediging van de vrede tegen de imperialistische plannen, om onze stemmen en acties te verenigen voor een wereld van vrede, gelijkheid, rechtvaardigheid en solidariteit.