De Boliviaanse president Evo Morales kan rekenen op steun van het alternatieve Zuid-Amerikaanse blok ALBA. Op een top op 23 april jl. schaarde de ALBA, waartoe naast Bolivia ook Venezuela, Cuba en Nicaragua behoren, zich achter de president tegen de 'separatisten' in Bolivia.
In een verklaring sprak de ALBA, het Bolivariaans Alternatief voor de Amerika's, zich uit tegen de plannen van de Boliviaanse provincie Santa Cruz om begin mei een referendum over autonomie te houden. Het blok noemde het een "destabilisatiepoging" en een "separatistisch plan dat duidelijk indruist tegen de Boliviaanse grondwet".
De rijke provincies in Bolivia, die over grote gasvoorraden beschikken, ijveren allang voor grotere autonomie en lokale controle over de natuurlijke rijkdommen en de belastingen op de uitvoer daarvan. Daardoor is Bolivia, het armste land van Latijns-Amerika, diep verdeeld tussen de westelijke hooglanden, waar vooral inheemse bevolkingsgroepen wonen, en de veel rijkere oostelijke provincies.
De ALBA-leiders stelden dat ze geen enkele poging van de provincies zouden erkennen om zich af te scheuren van Bolivia. Ze riepen ook op om de politieke crisis intern op te lossen "zonder enige buitenlandse inmenging." Een duidelijke sneer naar de Amerikaanse overheid, die volgens geruchten de hand zou hebben in de crisis.
Nieuwe grondwet
Santa Cruz en drie andere provincies hebben een 'autonoom statuut' goedgekeurd in een open uitdaging naar Evo Morales, de eerste inheemse president in de geschiedenis van het land.
Begin december had hij een nieuwe grondwet laten goedkeuren die de inheemse bevolking in het land meer inspraak gaf. Dat was niet naar de zin van de overheden in de provincies Santa Cruz, Beni, Pando en Tarija, die zich naar eigen zeggen buitengesloten voelen door de nieuwe grondwet.
Het crisisoverleg van de ALBA was bijeengeroepen door de Venezolaanse president Hugo Chávez nadat de voormalige Cubaanse president Fidel Castro gewaarschuwd had voor "een nieuwe Latijns-Amerikaanse tragedie als gevolg van de desintegratie van Bolivia". Cuba en Venezuela richtten samen met Bolivia de ALBA op in 2004, als tegenhanger voor de Amerikaanse pogingen om de 'Free Trade Area of the Americas' (FTAA) op poten te zetten.
Chávez windt er geen doekjes om. Hij ziet de hand van Washington in de crisis, die volgens hem tot doel heeft om het hele continent te destabiliseren en ook Brazilië te raken. "Als het rijk (de VS, nvdr) Bolivia kan destabiliseren, dan zal de uitvoer van gas naar Brazilië, Argentinië en Chili waarschijnlijk opdrogen", zei hij. "Door Bolivia, het geografische hart van Latijns-Amerika als doelwit te nemen, tonen het rijk en zijn bondgenoten dat ze tegen de integratie van het continent zijn."
Bron: IPS, Humberto Márquez, 24 april 2008.