8 dic. 2008

Cuba wake - Utrecht Overvecht

Orkanen over Cuba - najaar 2008 Wake

Het orkaanseizoen in de Cariben loopt van begin juni tot eind november. Orkanen ontstaan door opstuwende vochtige luchtbellen – dus boven warme zee. Cuba werd in 2008 getroffen door Gustav (eind augustus), Ike (begin september) en Paloma (begin november).

Gustav kwam over het westelijk deel van Cuba. Boven de Caribische zee was deze tropische storm aangezwollen tot een orkaan van de 4de categorie. De windstoten van 340 Km/uur waren verwoestend en over een groot deel van Cuba vielen op één dag heftige regenbuien.


Ike ontstond bij de Bermuda’s, zoog geweldige hoeveelheden water op en raasde als categorie 3 orkaan van oost naar west over bijna de volle lengte van het eiland. Het land werd drie dagen lang geteisterd door onophoudelijke regenval, op 8 september ruim 10 cm water in een etmaal. Water reservoirs op het platteland liepen over.

Paloma ging aan land op de zuidkust bij Santa Cruz del Sur en trok door het Najasadal naar het noorden. Hele gebieden kwamen zonder elektriciteit en twee gemeentes waren dagenlang afgesloten door onbegaanbare wegen. Ook de windstoten en vloedgolven uit de oceaan vernielden gebouwen, wegen en landbouwgrond. Berghellingen werden onveilig door erosie en bruggen spoelden weg.

De materiële schade aan gebouwen, waterreservoirs, elektrische leidingen en centrales, havens en akkers wordt geschat op 8,6 miljard dollar. Door vooraf te waarschuwen en massaal te evacueren onder leiding van de plaatselijke burgerwacht bleef het aantal doden beperkt tot 7 en één vermiste.

Ondanks het risico van epidemieën die door overstromingen, massale opvang in openbare ruimten en niet gezuiverd drinkwater dreigden, is er geen besmetting geweest, dank zij de Cubaanse publieke medische zorg die alert was op elke vorm van koorts in de getroffen gebieden. Meer dan 500.000 gezondheidswerkers in 10.000 klinieken werden ingezet voor voorlichting- en preventieprogramma’s. Van hen waren er 80.000 gespecialiseerd in hygiëne en epidemiologie.

Onmiddellijk na de verwoestingen bezocht president Raúl Castro de zwaar getroffen gebieden. De bevolking kwam spontaan bijeen. ‘Ik wist dat je zou komen’ riep een vrouw. Temidden van ruïnes van woningen en omgewaaide bomen bracht de president een boodschap van steun en vertrouwen aan de emotionele menigte. Na zijn bezoek aan de gewonde patiënten las Raúl een spreuk op de resten van een muur: ‘Wij geloven in de leiders van de revolutie’ en antwoordde: ‘’Wij geloven in het volk en wat wij vragen is: verlies de hoop niet, wordt niet mismoedig, alles wat wij hadden zullen wij heroveren. Overtuiging en eenheid zijn onze wapens. Bescherm elkaars leven tot elke prijs”

Uit de hele wereld kwam de solidariteit op gang. Een kleine greep uit de donaties tot nu toe: De Europese Unie €2 miljoen nu en €30 miljoen in 2009; de Spaanse regering €24,5 miljoen; Duitsland €350.000; Engeland 350.000 pound; Nederland €300.000; Equatorial Guinee €2 miljoen; Brazilië 15.000 ton rijst en 200 ton melkpoeder.
Het is een antwoord op de solidariteit die Cuba bewezen heeft en nog bewijst door het uitzenden van gezondheidswerkers en technici, vooral naar rampgebieden overal ter wereld.

Wegens de blokkade door de Verenigde Staten moesten hulpgoederen en voeding van ver (dus met hoge transportkosten) geïmporteerd worden. Door de Cubaanse regering was gevraagd voor 6 maanden de blokkade op noodzakelijke goederen op te heffen, maar dit is door de regering Bush geweigerd.

Wie het herstel voor de getroffen gebieden in Cuba wil steunen met een donatie kan dit doen op giro 3770378 van Stichting Cuba Vive te Vlaardingen.

Wie meer wil weten over het solidariteitscomité of de maandelijkse nieuwsbrief over Cuba wil ontvangen kan een e-mail sturen naar

corrie.van-dijk@planet.nl Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


* * *
Folder van het Solidariteitscomité CubaSol: http://www.cubasol.nl
Afdeling Utrecht
Secr: Keggedreef 15 – 3561 JP – UTRECHT

e-mail: corrie.van-dijk@planet.nl Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

website:http://www.cubadefend.nl