22 dic. 2009

SP stelt Kamervragen over beschuldiging Chavez

(Novum) - De beschuldiging van de Venezolaanse president Hugo Chavez dat Nederland de Amerikanen helpt vanaf de Antillen een 'aanval' voor te bereiden op zijn land, heeft geleid tot Kamervragen van de SP. SP-Kamerlid Harry van Bommel wil dat minister Verhagen (CDA) van Buitenlandse Zaken opheldering geeft.

Chavez was laaiend omdat vanaf een vliegveld op Curaçao meermalen een Amerikaans spionagevliegtuig is opgestegen om verkenningen uit te voeren boven Colombia. De vluchten zijn bedoeld voor het bestrijden van
drugshandelaren en guerillastrijders. Colombia is echter in conflict met Venezuela en zet daarbij ook spionagevliegtuigjes in. Chavez heeft nu bevolen onbemande vliegtuigjes die vanuit Colombia het Venezolaanse luchtruim binnendringen uit de lucht te schieten.

Het Amerikaanse toestel werd ingezet in het kader van een verdrag voor de veiligheid van de Cariben. Aruba zowel als Curaçao is al tien jaar thuisbasis voor de Amerikaanse verkenningstoestellen. De SP stelt een debat
voor over de verlenging van het verdrag, begin 2010. Bovendien sluit de partij zich aan bij de oproep die enkele Antilliaanse partijen begin december al hebben gedaan om vredesonderhandelingen tussen Colombia en Venezuela mogelijk te maken. "Het wapengekletter tussen Venezuela en Colombia moet zo snel mogelijk ophouden", aldus Van Bommel.

Solidariteitsverklaring Bolivariaanse Kring