26 abr. 2010

Europese manifestatie ter ondersteuning van Cuba

Op 28 april is er in Brussel een manifestatie tegen de resolutie door het Europese parlement. Cuba zou de mensenrechten geschonden hebben in het geval van een Cubaanse gevangene die in februari na een doorgevoerde hongerstaking overleed. Een verklaring werd gisteren uitgegeven door het Belgische ICS (Initiativa Cuba Socialista) waarvan hier een klein deel is overgenomen.

Op 28 april 2010, om 13.30 uur op het Schumanplein in Brussel
“Vóór Cuba, tégen de resolutie van het Europese parlement van 11 maart 2010”


Het Cubaanse nationale parlement en diverse solidariteitsorganisaties uit de hele wereld hebben deze inmenging in de Cubaanse binnenlandse aangelegenheden en de lastercampagne scherp veroordeeld. ICS (Initiativa Cuba Socialista) sluit zich bij die veroordeling aan, omdat het de nationale soevereiniteit van Cuba verdedigt, en omdat het de realiteit in Cuba en de internationale context kent waarin het eiland zijn revolutionaire verworvenheden moet verdedigen en ontwikkelen.

Westerse media voeren een echte leugencampagne tegen Cuba: ze spreken over een dissident die de Cubaanse regering moedwillig heeft laten sterven. In werkelijkheid ging het om een crimineel (voor de tweede keer veroordeeld voor o.a. geweld, verwondingen en vandalisme), die zich pas in gevangenschap tot de ‘politieke dissidentie’ heeft bekeerd, nadat door de VS betaalde 'dissidenten' beloofden zijn moeder geld te geven. Hij begon zijn hongerstaking omdat hij privileges (een eigen fornuis,, telefoon en televisie) in zijn cel wou. De Cubaanse 'dissidentie' heeft hem aangemoedigd om zijn hongerstaking tot het tragische einde door te zetten. Vóór zijn hongerstaking was hij nog geopereerd voor een hersentumor. Zijn moeder heeft op televisie verklaard dat de Cubaanse autoriteiten hem goed hebben behandeld.

CubaSol