24 abr. 2010

Bijeenkomst over links in Latijns Amerika tijdens Marxisme Festival

Tijdens het Marxisme Festival 2010 zal, naast een groot aantal andere onderwerpen, ook weer aandacht worden besteed aan de stand van links in Latijns Amerika. Dit zal gebeuren op zaterdagmiddag 24 april om 16:45 uur, in Crea, Amsterdam. Antonio Carmona Baez zal spreken over de problemen, uitdagingen en gevaren voor de linkse projecten in Latijns Amerika, op een bijeenkomst met de titel: Is de linkse wind in Latijns Amerika gaan liggen?

Meer informatie over het festival, de ruim 30 andere bijeenkomsten tijdens het weekend, en hoe kaarten te bestellen volgt hieronder:

Zaterdag 24 + zondag 25 april 2010
CREA Theater / Turfdraagsterpad 17 / Amsterdam

Na de val van het kabinet en de winst voor de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen maken veel mensen zich zorgen over de toekomst: Zijn we op weg naar een Nederland met premier Wilders, een lamgeslagen links en harde bezuinigingen op sociale verworvenheden? Als het aan ons ligt niet. Het Marxisme Festival wordt een trefpunt voor iedereen die tegen deze ontwikkelingen in verzet wil komen. Er zijn debatten over de opkomst van racisme in Europa, de koers van de SP, verzet tegen het crisisbeleid, het hoofddoekverbod, klimaatverandering, en nog veel meer.

Met honderden bezoekers is het festival uitgegroeid tot de grootste jaarlijkse bijeenkomst voor socialistische politiek, theorie en discussie in Nederland. Een heel weekend lang vinden tientallen debatten en workshops plaats met diverse sprekers uit binnen- en buitenland. En ook dit jaar is er weer aandacht voor film en muziek.

Sprekers onder anderen:

Ida Dequeecker (Baas Op Eigen Hoofd. België), Guglielmo Carchedi (marxistisch econoom, UvA), Ronald van Raak (Tweede Kamerlid, SP), Rebecca Gomperts (Women on Waves), Martin Smith (Unite Against Fascism, Groot-Brittanie), Gerard Oosterwijk (voorzitter LSVb), Marcel van der Linden (Directeur Onderzoek IISG), Hajo Meyer (Een Ander Joods Geluid), Sara Farris (Sinistra Critica, Italië), Utrechtse en Rotterdamse universiteitsbezetters, Rene Danen (Nederland Bekent Kleur), Egbert Schellenberg (FNV Vecht voor je Recht), Anne-Ruth Werheim (publicist), Sandew Hira (Surinaams historicus), Linda IJmker (Milieudefensie).

Onderwerpen onder andere:

De economische crisis en de relevantie van Marx / Het Europa van de haat: de opkomst van het nieuwe racisme / Obama en de crisis van het Amerikaanse imperium / Tegen de leerfabriek – een ander onderwijs is mogelijk! / Iran: de protesten, de sancties en de oorlogsdreiging / Where’s the left in Latin-America? / Strategieën voor een strijdbare vakbeweging / Gramsci’s filosofie / Baas op eigen hoofd – argumenten tegen het hoofddoekverbod / Klimaatverandering: Verbeter de wereld, begin bij jezelf? / Van proteststem tot pluche: waar gaat de SP naartoe? / Arbeid, winst en accumulatie: een inleiding in Het Kapitaal / Mensenrechten in een klassenmaatschappij / Homobevrijding, islamofobie en rechts.

Programma en bestellen van kaartjes:
Zie voor alle ruim dertig bijeenkomsten en debatten, het tijdschema en het bestellen van kaarten: http://www.socialisme.nu/blog/marxisme-festival-2010

Wil je helpen het Marxisme Festival tot een succes te maken?

Gratis posters en flyers kun je bestellen door onderstaand formulier in te vullen en te mailen naar: marxisme@socialisme.nu