28 abr 2008

‘Uribe betrokken bij massamoord’

MEXICO-STAD - De Colombiaanse president Álvaro Uribe dreigt volledig ten onder te gaan in de ‘parapolitiek’, het geheime samenwerkingsverband tussen politici en paramilitaire groepen. Uribe zelf heeft onthuld dat er een gerechtelijk onderzoek loopt naar zijn betrokkenheid bij een bloedbad in 1997. Vorige week werd zijn neef en naaste medewerker Álvaro Uribe Escobar gearresteerd wegens banden met de para’s.

Een gevangen genomen paramilitaire leider verklaarde tegenover de rechter dat Uribe betrokken was bij de massamoord op vijftien personen in de provincie Antioquia, waar hij destijds gouverneur was. Hij zou de bloedige actie hebben voorbereid tijdens een persoonlijke ontmoeting met Salvatore Mancuso, een van de topfiguren van de paramilitaire organisatie AUC, die verdacht wordt van duizenden moorden.

Het immer uitdijende schandaal van de parapolitiek heeft zich zo ook direct in het presidentiële paleis genesteld. Afgelopen week kwam het al dichtbij toen zijn neef Álvaro Uribe Escobar, een van zijn nauwste medewerkers en ex-voorzitter van het parlement, werd opgepakt.

Ook tegen de huidige senaatsvoorzitter Nancy Patricia Gutiérrez is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Op dit moment zitten 32 parlementsleden en senatoren, allen gekozen in maart 2006, in de gevangenis wegens hun banden met de paramilitairen die de afgelopen jaren op grote schaal misdaden tegen de menselijkheid hebben gepleegd. In totaal lopen justitiële onderzoeken tegen 28 afgevaardigden en 26 senatoren, bijna een kwart van alle volksvertegenwoordigers. Zij behoren allen tot de partijen die Uribe steunen.

Vorige week trad de voorzitter van zijn Partij van de U af toen justitie hem op de korrel nam. Hij deed een beroep op de procureur-generaal van het land zijn voorbeeld te volgen, omdat ook deze wordt verdacht. De kern van het schandaal is een geheim akkoord tussen politici en paramilitairen over het opbouwen van ‘een nieuwe maatschappij’ na de herverkiezing van Uribe in 2006.

Uribe begint nu heel voorzichtig te suggereren dat vervroegde parlementsverkiezingen niet uitgesloten zijn. De president ziet echter niets in grondwetswijzigingen die illegale financiering van politici moeten tegengaan. Zelf liet hij de grondwet wijzigen, zodat hij in 2006 voor een tweede termijn gekozen kon worden.

Dit weekeinde vaardigde een rechter een aanhoudingsbevel uit tegen het ex-parlementslid dat bij die wijziging de doorslaggevende stem had gegeven. Zij verklaarde in een interview dat zij zich had laten omkopen door een minister van Uribe die haar een regeringsfunctie had beloofd.

Cees Zoon
Volkskrant