5 abr 2008

Marxisme Festival 2008, met oa een bijeenkomst over Venezuela

Beste mensen,

Van 12-13 april wordt het Marxisme Festival weer in Amsterdam gehouden. Het evenement is met jaarlijks honderden bezoekers het grootste festival voor socialistische politiek, theorie en discussie in Nederland. Juist in een wereld die wordt gedestabiliseerd door oorlogen, een groeiende ongelijkheid en sociale strijd kent, waarin een kredietcrisis de mondiale economie ontwricht en een klimaatcrisis onze toekomst bedreigt zijn mensen op zoek naar heldere antwoorden. Antwoorden over hoe de wereld in elkaar zit en antwoorden over wat we er aan kunnen doen. Daar gaat het Marxisme Festival over.

Voor de abonnees op de emaillijst van de Bolivariaanse Kring is de bijeenkomst over 'Venezuela: hoe verder met de Bolivariaanse Revolutie?' van bijzondere interesse. We hebben twee uitstekende inleiders: Mike Gonzalez, professor Latijns-Amerikaanse cultuur aan de Universiteit van Glasgow en auteur van o.a. een boek over Che Guevara, en Daniel Chavez, een Uruguayaanse antropoloog en is verbonden aan het Trans National Institute. Hij publiceerde meerdere boeken over nieuw links in Latijns-Amerika, en redigeert momenteel een bundel over hetzelfde onderwerp. De bijeenkomst vindt plaats van 12.45-14.00 op zaterdag 12 april.

Verder komen er tientallen sprekers uit binnen- en buitenland, waaronder prominente journalisten (Paul Mason van BBC NewsNight en Antoinette de Jong, 'unembedded' in Afghanistan), vooraanstaande academici (Michael Krädtke, hoogleraar politieke economie aan de universiteiten van Amsterdam en Berlijn en Dick Pels hoofddocent maatschappijtheorie en sociale filosofie aan de universiteiten van Amsterdam en Groningen) en kritische auteurs (Jean Bricmont, auteur van 'Humanitair imperialisme' en Elaheh Rostami Povey, auteur van 'Afghan women: identity and invasion'). Het programma bestaat uit meer dan 35 bijeenkomsten gehouden over uiteenlopende onderwerpen zoals de crisis in het Midden-Oosten, het antwoord op Geert Wilders, alternatieven voor de vrije markt, klimaatverandering, neoliberalisme in Nederland en nog veel meer.

Zie voor meer informatie de mailing hieronder. Kaarten en het rooster zijn te verkrijgen via: www.socialisme.nu

Strijdbare groet,
Maina van der Zwan

---------------------------------------------------

Marxisme Festival 2008 - MARX RELOADED
De wereld begrijpen - de wereld veranderen
12-13 April - Universiteit van Amsterdam - CREA, Turfdraagsterpad 17

Het Marxisme Festival is met jaarlijks honderden bezoekers het grootste festival voor socialistische politiek, theorie en discussie in Nederland. We hebben een divers programma met meer dan 35 bijeenkomsten, sprekers uit binnen- en buitenland, meerdere documentaires en een optreden van onder andere de rapper Appa. Hieronder alvast een voorproefje. Het hele programma en het rooster van het festival staan online. Daar zijn ook materiaal en kaarten te bestellen.

Met als sprekers o.a. Jean Bricmont (auteur Humanitaire interventies) / Sadet Karabulut (Tweede Kamerlid SP) / Paul Mason (journalist BBC Newsnight en auteur Live working or die fighting) / Miriyam Aouragh (Internationale Socialisten) / Michael Krätke (hoogleraar politieke economie aan de UvA) / Demet Ekinci (FNV Bondgenoten en organiser schoonmakerscampagne) / Hajo Meyer (Een Ander Joods Geluid) / Dick Pels (socioloog & Stichting Waterland) / Mike Gonzalez (professor Latijns-Amerika studies aan de Universiteit van Glasgow) / Mohamed Rabbae (Eén land één Samenleving) / Sjaak van der Velden (schrijver en hoofdredacteur Spanning) / Ellaheh Rostami Povey auteur Afghan Women) / Tofik Dibi (Tweede Kamerlid GroenLinks) / Antoinette de Jong ('unembedded' onderzoeksjournalist Afghanistan) / Eric Toussaint (voorzitter Comité voor de Opheffing van de Derde Wereldschuld) / Nadia Fadil (sociologe, Katholieke Universiteit van Leuven) / Martijn de Rooij (Openheid over Irak) / Tariq Shadid (Palestijnse Gemeenschap Nederland) / Carla van Os (Defence for Children International) / Daniel Chávez (Transnational Institute)

Meer dan 35 bijeenkomsten over o.a. De achilleshiel van links: islam, islamisme en de Verlichting / Wordt Afghanistan een Nederlands Vietnam? / Stop klimaatverandering - verander de wereld / Is Marx' politieke economie nog relevant? / Crisis in Kenia: een ooggetuigeverslag / De media en de oorlog: de waarheid is het eerste slachtoffer / 60 jaar bezetting van Palestina: is er een routekaart voor vrede? / De opkomst van de bimbocultuur: seksisme en het systeem / Is er een alternatief voor de vrije markt? / Onverwerkt verleden: Nederlands koloniale erfenis / Humanitaire interventies: het nieuwe imperialisme? / Van Mussolini tot neo-nazi's: geschiedenis en politiek van het fascisme / De kredietcrisis: waar gaat het kapitalisme heen? / 1968: het jaar van de barricades / Venezuela: hoe verder met de Bolivariaanse Revolutie? / Naomi Klein en de shockdoctrine: een kritiek op het rampenkapitalisme

En de volgende documentaires: Beperkt Houdbaar (2007) / Reel Bad Arabs: how Hollywood vilifies a people (2006) / Who killed the electric car? (2006)

Entreeprijzen:
Zaterdag: EURO 10,- / EURO 7,50*
Zondag: EURO 7,50 / EURO 5,-*
Heel weekend: EURO 15,- / EURO 10,-*

* Korting voor scholieren, studenten en uitkeringsgerechtigden

Zie voor meer informatie, het hele programma en het bestellen van kaarten: www.socialisme.nu

Je kunt ook een mail sturen naar marxisme2008@internationalesocialisten.org