14 abr. 2008

Die 13 april een dag van de triomf van het volk


Bericht van de Ambassadeur van de Bolivariaanse Republiek van Venezuela in Koninkrijk der Nederlanden, Agustín Pérez Celis

Met het verstrijken der tijd is 13 april opgenomen in de analen van de hedendaagse Venezolaanse geschiedenis. Op deze dag herdenken wij de alliantie van een machtige burgerbeweging met de democratische en bolivariaanse strijdkrachten die de draad van de constitutionele democratie weer oppakten. Deze alliantie versloeg de samenzwering van rechtse politieke sectoren verenigd met transnationale belangen van het Imperium.

Niettemin, eerder, 11 april was een droevige dag voor het land en de Venezolaanse populaire sectoren. Twee harde en moeilijke dagen moesten voorbij gaan voordat 13 April een feestelijke dag vol volksvreugde werd. In minder dan acht en veertig uren, herbevestigde het Nationale Bolivariaanse Project zich, een participativa en sociaal democratie, dat uitdrukt de echte gevoel van de volk en de weg van een geschiedenis van Venezuela als een natie.

Wij willen vandaag het moedige volk eren, moedig en anoniem, die met offers en moed verhinderde dat de laffe stadsgreep werd voltooid, wiens bedoeling was het Bolivariaanse Project te aborteren. In alle hoeken van het land manifesteerde zich de macht van het volk om het gebruik van de bolivariaanse grondwet en de regering van de President Hugo Chavez te herstellen, die het resultaat was van de wil van datzelfde soevereine volk.

Vandaag waneer wij een nieuwe verjaardag van die 13 april herdenken, is er geen weg terug meer, en het venezolaanse volk dat zich meer bewust is dan ooit van zijn historische protagonisme, heeft het Nationale Bolivariaanse en Socialistische Project omarmd.

Den Haag, April 2008