26 abr 2008

Chinese, Amerikaanse en Italiaanse oliegiganten geven zich uit voor Nederlands

Drie niet Nederlandse oliemulitnationals hebben in het olierijke Venezuela jarenlang ingeschreven gestaan als Nederlandse bedrijven. Het belangrijkste Chinese staats oliebedrijf CNPC (Chinese National Petroleum Company), Exxon Mobil uit de Verenigde Staten en de Italiaanse oliegigant Eni deden zich voor als Nederlanders om te profiteren van een gunstig handelsverdrag dat bestaat tussen Nederland en Venezuela.

Dit verklaarde de Ministier van Oliezaken en Energie, Rafael Ramírez vandaag op een persconferentie in Italië.

De overeenkomst tussen Nederland en Venezuela bestaat sinds 1996 voor “promotie en bescherming van investeringen” aldus Ramirez. Volgens de minister is het aannemen van een andere nationaliteit door de olie bedrijven niet legaal en hij verklaarde daarom de niet-Nederlandse “bedrijven zo snel mogelijk te zullen aanklagen”.

Venezuela, bezit een van de grootste oliebronnen ter wereld en is sinds 2006 bezig haar oliesector om te vormen tot een staatsbedrijf. Met verschillende oliebedrijven, waaronder Shell is het gelukt om tot een overeenkomst te komen waarin Pdvsa, het Venezolaanse staatsoliebedrijf een meerderheid van belang heeft.

Exxon Mobil echter spande een rechtzaak aan bij het gerechtshof in Den Haag en in Londen, waardoor Pdvsa 12 biljoen dollar aan internationale actieven moest bevriezen. Afgelopen 18 Maart gaf het Engelse hof het Venezolaanse staatbedrijf gelijk.

ANP, 21 April 2008, Tessa Marsman