5 feb. 2010

Antwoorden op Sociale Uitsluiting Onafhankelijke en democratische projecten in Argentinië

Tijdschrift Deviant en Netwerk Apoy-ar organiseren:

Vrijdag 19 februari 2010
Aanvang: 19.30
Antwoorden op Sociale Uitsluiting. Onafhankelijke en democratische projecten in Argentinië op het gebied van psychiatrie en jeugdzorg. Een avond met inleidingen, presentaties, kunst, poëzie, muziek, film en discussie.
Gast uit Buenos Aires: Vicente Zito Lema (jurist, dichter, journalist, theatermaker

Bijdragen van:
Aimée Zito Lema(beeldend kunstenares, musicienne)Eduardo Sternberg (oprichter Netwerk Apoy-ar, SKAN)Doortje Kal(publiciste, kwartiermaakster)Heinz Mölders (oprichter Multiloog, kunstenaar)Jolande Zuidema (Netwerk Apoy-ar)Michi Almer (redacteur Deviant, Netwerk Apoy-ar)Regine Bergmeijer (Pelota de Trapo)

Theater De Ruimte: Cliffordstraaat 38, Amsterdam

Entree: gratis. Reserveren (wegens beperkt aantal plaatsen): email: e_sternberg@hotmail.com Deviant, tijdschrift tussen psychiatrie en maatschappij, besteedt al ruim 16 jaar aandacht aan vernieuwende, democratische praktijken in de geestelijke gezondheidszorg en aangrenzende gebieden. Op dit moment staat Argentinië in de schijnwerpers met artikelen over Participatief theater en preventie (Deviant nummer 62), Psychosociaal centrum La Puerta (Deviant 63), Frente de Artistas del Borda, een ‘front van kunstenaars’ dat strijdt tegen de inrichting (Deviant 64, verschijnt in maart), en ‘Lessen van Freire, pedagogisch werk als wapen tegen uitsluiting’ (in voorbereiding). Zie www.tijdschriftdeviant.nl.

Netwerk Apoy-ar ondersteunt projecten die zich in Argentinië inzetten voor groepen die bedreigd worden door uitsluiting: met name kinderen en jongeren uit krottenwijken en mensen met psychische problemen. Voor beide groepen dreigt na uitsluiting – van onderwijs, van regulier werk, van banden met klasgenoten, familie, collega’s en buren – opsluiting: in (jeugd)gevangenis of psychiatrie. Deze projecten bieden niet alleen opvang, zorg- en hulpverlening maar willen ook een alternatief bieden voor de sociale verhoudingen die tot uitsluiting leiden. “We doen dit werk niet vanwege liefdadigheid, maar om samen met de kinderen te bouwen aan een betere wereld”, schrijft Alberto Morlachetti, oprichter van het jeugdproject Pelota de Trapo. “Een andere wereld is mogelijk, maar we moeten haar ontwikkelen binnen deze wereld”, schrijft Hector Fenoglio, oprichter van La Puerta, een psychosociaal centrum dat mensen buiten de psychiatrie wil houden. En bij Granja Siquém, een ander jeugdproject met speciale aandacht voor jongeren die in aanraking zijn gekomen met justitie, gaat het om samen werken aan “een cultuur van menselijke ontplooiing en
verbondenheid, die ons de waardigheid teruggeeft die we verdienen”.

Op 19 februari willen wij deze projecten aan u voorstellen, vanwege het werk dat ze, met beperkte middelen, doen. Dit werk verdient alle steun. Maar ook omdat deze Argentijnse projecten voor ons hoopgevend, prikkelend en inspirerend zijn. Hoopgevend niet als droom voor een verre toekomst maar als mogelijkheid om nu dingen anders te doen. Prikkelend en inspirerend omdat ze een onverwacht licht werpen op hoe het in Nederland gaat.

Vicente Zito Lema zet zich al tientallen jaren in voor de verbetering van het lot van psychiatrische patiënten. Hij werkt samen met Pelota de Trapo en La Puerta. Tijdens de militaire dictatuur in Argentinië woonde hij enkele jaren in Nederland.
In Buenos Aires ben je als je hem weet te strikken voor een lezing verzekerd van
een volle zaal, dus we zijn zeer blij met zijn medewerking!

Tijdens de avond zijn tolken aanwezig en worden presentaties in het Nederlands ondertiteld. En er is een expositie van aquarellen van Loria Petrini uit Buenos Aires (werk van hem is te zien in het Museo Reina Sofia in Madrid) die verkocht worden. De opbrengst is uiteraard bestemd voor de projecten.

Het programma begint om 19.30 (zaal open vanaf 19 uur) in Theater De Ruimte, Cliffordstraat 38, Amsterdam. Bereikbaar vanaf Amsterdam CS met bus 21, uitstappen Van der Hoopstraat (ca 10 minuten) en verder met tramlijn 10, (eind) halte Van Hallstraat.