19 oct 2010

Erasmusprijs voor Venezolaanse pianist Abreu

Volkskrant: -
José Antonio Abreu (1939) biedt met klassieke muziek sinds 35 jaar 'een alternatief voor armoede, geweld en andere sociale problemen in Venezuela', aldus Max Sparreboom, de directeur van de Stichting Praemium Erasmianum.
Gisteren ontving de Venezolaanse pianist, econoom, politicus en activist de Erasmusprijs (150.000 euro) voor de toekomst van de klassieke muziek uit handen van prins Willem-Alexander in het Amsterdamse Concertgebouw.


Abreu begon in 1975 met het inmiddels wereldwijd succesvolle programma Sistema Nacional de Orquestas Juveniles e Infantiles de Venezuela, kortweg El Sistema. Als jong mens kreeg Abreu wél de mogelijkheid om muziek te maken en dat wilde hij delen met kinderen die van alles uitgesloten waren. De voorwaarde: dagelijkse deelname aan een orkest en/of koor, naast individuele muzieklessen.

Het programma is volgens de oprichter vooral bedoeld voor snelle en effectieve sociale integratie. Hun familie is bondgenoot, want zij zien liever de kinderen vioolspelen dan zich bezighouden met drugs of kinderporno. Abreu gaf ruim 370 duizend straatarme kinderen en hun families toegang tot een wereld waarin samen delen, gevoelsuitdrukking en beleving belangrijke waarden zijn.

Bron van inspiratie
Zijn initiatief, grotendeels gefinancierd door de Venezolaanse staat, groeide uit tot een netwerk van jeugdorkesten. Willem-Alexander, regent van de Stichting, noemde de projecten van Abreu 'een bron van inspiratie met wereldwijde relevantie'.

Tegelijk helpt El Sistema volgens Sparreboom bij de erkenning en innovatie van de klassieke muziek. En er komen geregeld talenten bovendrijven. Het bekendste voorbeeld is de dirigent Gustavo Dudamel, die anderhalf jaar geleden voor het Koninklijk Concertgebouworkest stond.

Sleutelpositie
In 35 jaar groeide klassieke muziek in Venezuela uit van een klein goed voor een minderheid naar een groot goed voor de meerderheid. Nu neemt zij een sleutelpositie in bij educatie en integratie, is te lezen op de site van El Sistema. In de gelijknamige film van Paul Szmacny, vanavond te zien in Eye Vondelpark, wordt over Venezuela gesproken als muzikale wereldmacht.

Het bewijs is het Teresa Carreño Jeugdorkest uit Venezuela, dat door het Concertgebouw werd uitgenodigd in het kader van de Erasmusprijs. Ongeveer 180 jonge talenten concerteerden gisteren in de Grote Zaal en trakteren vandaag Amsterdamse scholen op miniconcertjes.

Martijn Sanders, de voormalige directeur van het Concertgebouwdirecteur en voorzitter van de Erasmusprijs, hoopt dat de uitreiking Nederland doet beseffen dat muziek essentieel is voor de maatschappij.

Bron: "El periodico del Pueblo" (Holanda :-) )