22 jul. 2010

Venezuela verbreekt betrekkingen met Colombia

CARACAS - De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft donderdag aangekondigd dat hij alle betrekkingen met buurland Colombia zal verbreken. Langs de grens geldt met onmiddellijke ingang de hoogste staat van paraatheid, zei het linkspopulistische staatshoofd in een tv-uitzending.

Chávez reageerde op de beschuldiging die de Colombiaanse regering uitte aan het adres van de autoriteiten in Venezuela. Tijdens een conferentie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Washington toonde de ambassadeur van Colombia foto's en kaarten waaruit zou blijken dat Venezuela bescherming en onderdak biedt aan 1500 linkse guerrilla's' van de FARC-beweging. 


Het leger van Colombia bestrijdt de FARC-rebellen sinds jaar en dag. De terreurbeweging, die zich ook bezighoudt met drugshandel, is de laatste jaren steeds verder teruggedrongen. De rechtsconservatieve regering van Colombia heeft buurlanden met linkse regimes, zoals Venezuela en Ecuador, al vaker beschuldigd van steun aan linkse verzetsbewegingen.

Verder verslechterd

De toch al belabberde relatie tussen Venezuela en Colombia is in de afgelopen weken nog verder verslechterd. Chávez zei eind vorige week dat hij verstek laat gaan bij de beëdiging volgende maand van Juan Manuel Santos als nieuwe president van Colombia, omdat hij zou vrezen voor zijn leven in het buurland. Chávez waarschuwde toen ook al dat hij de diplomatieke betrekkingen met Colombia zou kunnen verbreken.

Waarnemers houden al geruime tijd rekening met de mogelijkheid van een militair conflict tussen Colombia en Venezuela.