21 nov. 2009

Chávez laat bruggen opblazen aan grens Colombia

CARACAS - De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft het opblazen van twee voetgangersbruggen donderdag aan de grens met Columbia als routinewerk afgedaan.

Volgens hem doet Colombia net alsof het om de Golden Gate-brug in de VS gaat, maar betrof het in werkelijkheid twee illegaal gebouwde bruggen over de rivier Táchira.

Colombia beweert dat de bruggen dertig jaar geleden door de lokale gemeenschap werden gebouwd om beter samen te kunnen werken in het gebied.

Het land ziet het verwoesten van de bruggen als een aanval op de Colombiaanse bevolking. Volgens Venezuela werden de bruggen door drugshandelaars en smokkelaars gebruikt.

Spanningen

Door het opblazen van de bruggen liepen de spanningen tussen beide landen nog hoger op. Chávez gooide vrijdag nog meer olie op het vuur en kondigde aan dat Venezuela ook andere geheime toegangswegen en drugslaboratoria uit het buurland gaat vernietigen.

De relatie tussen Colombia en Venezuela is al maanden gespannen. Het zint Chávez niet dat de VS zeker zeven militaire bases op Colombiaans grondgebied mogen vestigen.

Vanaf die locaties wordt het leger ingezet om drugshandel en guerrillagroepen als de Colombiaanse FARC te bestrijden.

Amerikaanse invasie

Chávez voorziet een Amerikaanse invasie van Venezuela, dat rijk is aan olie. Hij riep zijn legerleiders twee weken geleden op zich voor te bereiden op oorlog.

Colombia liet vrijdag weten dat het leger in opperste staat van paraatheid is gebracht om iedere aanval te kunnen afweren.

© ANP