24 jul 2008

Verklaring van het MinCI (Ministerie van de Volksmacht voor Communicatie en Informatie van de Bolivariaanse Republiek van Venezuela)

Hieronder de complete tekst van het bericht dat is verstuurd door het bureau van communicatie naar aanleiding van de foutieve informatie over het bezoek van president Chávez aan Rusland.

BERICHT
Heden hebben wij met onrust de informatievervalsing over het succesvolle bezoek van de president van de Bolivariaanse Republiek van Venezuela, Hugo Chávez, aan Rusland waargenomen. ’s Ochtends al verscheen er een verkeerd nieuwsbericht waarin stond dat Venezuela voor $ 30 miljoen wapens had aangeschaft hetgeen in de middag weer werd tegengesproken. Desalniettemin was de schade die deze leugen wereldwijd had veroorzaakt en die door enkele Venezolaanse private media werd bediscussieerd al aangericht: sommige media misleid door hun goedgelovigheid, andere van de gelegenheid gebruik makende om verdeeldheid in ons land teweeg te brengen.

Later werd ‘nieuwe’ informatie verspreid. President Chávez zou de installatie van een Russische militaire basis in ons land hebben goedgekeurd. Elke journalist die deze door de president in Moskou aangeboden en door o.a. Telesur en Venezolana de Televisión integraal uitgezonden persconferentie heeft bijgewoond, heeft kunnen constateren dat dit absoluut niet het geval is. Het staatshoofd heeft dit voorstel op geen enkel moment gedaan.

Nogmaals, deze onwaarheid werd met wrok door internationale agenturen verspreid en door enkele private Venezolaanse media bediscussieerd. Vast staat dat zij opnieuw zal worden gebruikt om te proberen het Venezolaanse volk te misleiden en als nieuw element zal worden opgenomen in de constante campagne die het imperialisme tegen ons land voert.

Wij dringen er bij de Venezolaanse media op aan hun verantwoordelijkheid op zich te nemen: het vervullen van hun sociale rol en bemiddelen tussen de verschillende sectoren van de samenleving.


Bron: MinCI

Transcriptie in het Spaans van de persconferentie van President Hugo Chávez in Rusland op 22 juli.