10 jul 2008

Chávez stelde aan de Top van Mercusur een voedselolie strategie voor

De president van de Bolivariaanse Republiek van Venezuela, Hugo Chávez Frías, stelde op de XXXVe
Top van Staatshoofden van de Zuidelijke Gemeenschappelijke Markt (Mercosur ) voor om een voedseloliestrategie uit te voeren, om olie om te zetten in voedsel.

De sugestie van het Venezolaanse Staatshoofd was onderdeel van een noodplan om voedsel te produceren, “zodat het als een soort schild voor ons dient, bovendien is het tijd om de olie te zaaien, zoals Arturo Uslar Pietri het zei” verklaarde hij, afgelopen dinsdag, vanaf Tucumán, Argentinië, waar de genoemde Top plaats vond.
Chávez Frías legde uit dat de prijs van de ruwe olie zich heeft gestabiliseerd op gemiddeld 140 dollar en dat die van Venezuela op 124 dollar, bovendien, exporteert Venezuela gemiddeld 2 miljoen 858 olievaten per dag, waarvan 333 duizend 500 vaten gereserveerd zijn en niet gebruikt mogen worden.

Hij benadrukte dat zolang deze prijs boven de 100 dollar het vat blijft, Venezuela bereid is om in een fonds één dollar in te leggen, wat 920 miljoen dollar zou betekenen per jaar “een bescheiden cijfer voor de grootheid van de taak die wij hebben, maar wij zijn bereid om dat meteen altijd te doen wanneer wij als groep landen ons verenigen in een plan om met spoed voedsel te produceren”.

Tevens, zei het staatshoofd dat er een staatsinstrument zou moeten worden gecreëerd, zoals in Venezuela gebruikelijk is, waar al instanties zijn die van de staat zijn en van het volk, van productie, bewerking, en van verspreiding van voedsel, de keten waar ook een deel van de productie en de eindgebruiker wordt gesubsidieerd.

De President denkt ook dat het belangrijk is om aanvullende economieën in kaart te brengen “om elkaar structureel aan te vullen”.

“Terwijl wij vorderen in het nieuwe Mercosur, waarvan Venezuela zich al volledig lid voelt, stellen wij een fonds voor en een plan om te helpen om het hoofd te bieden aan de voedsel- en energiecrisis maar in dit geval de voedselcrisis” moedigde hij aan.

Hij maakte gebruik van de de bijeenkomst om de behoefte te benadrukken om vooruit te komen in het vormen van Petrosur en zelfs een groep op hoog niveau te benoemen om voorstellen hierover in te laten dienen.

“Wij zijn bereid uit te leggen wat Petrosur zou zijn, als een soort van Zuid-Amerikaanse OPEC, een organisatie van staatsgas- en energiebedrijven. Wij hebben een kracht in deze materie” benadrukte Chávez Frías.

“Simon Bolívar zei eens dat de grote dag van ons Amerika nog niet aangekomen is. Wel, ik denk dat dít die ene grote dag is van ons Amerika, maar veel zal van ons afhangen. Wij zijn op de goede weg” voegde hij er aan toe.


Bron: ABN
Vertaald door G Verwaayen