21 jul 2008

Chávez: ‘Wij zijn niet bang voor de vierde vloot noch voor duizend vloten die het imperium ons wilde sturen (…)

Caracas, 19 juli ABN: ‘Wij zijn niet bang voor de vierde vloot noch voor duizend vloten die het imperium ons wilde sturen (…). Wij willen geen oorlog maar gerechtigheid en die willen wij op een vreedzame manier bereiken. Wij streven het welzijn van onze volken na en willen niet langer ontwrichting. Het enige wat wij van de volgende regering van de VS verlangen is respect voor de soevereiniteit van de landen van Latijns Amerika.’

Aldus beweerde afgelopen zaterdag de president van de Bolivariaanse Republiek van Venezuela, Hugo Chávez Frías, gedurende zijn deelname aan de viering van de 29e verjaardag van de Sandinistische Revolutie die in Managua, Nicaragua, plaatsvond.

‘...Wij zijn vrij en voelen ons geen lakeien van niemand, wij zijn op een vreedzame wijze een groot vaderland aan het creëren, dat van Bolívar”, zei het hoofd van de Venezolaanse staat.

Tegelijkertijd gaf hij aan dat de volken het niet langer pikken dat het imperium opnieuw dictaturen in Latijns Amerika installeert. Hij bekrachtigde dat de wereld van vandaag multipolair is.

De vierde vloot van het Amerikaanse leger steekt sinds 1 juli van dit jaar opnieuw de wateren van Latijns Amerika over na bijna zes decennia afwezigheid. Dit heeft tot zware kritiek van Bolivia, Cuba en Venezuela geleid.

Fidel Castro Ruz benadrukte in een in mei verschenen artikel dat de vierde vloot hiermee een dreigende boodschap pretendeert te sturen naar Venezuela en de rest van het gebied.

‘Het bedekt 15,6 miljoen m2 in de aangrenzende wateren van Midden en Zuid Amerika, de Caribische Zee en haar twaalf eilanden, Mexico en de Europese territoria aan deze kant van de Atlantische Oceaan’, lichtte Castro toe.

Bron: ABN