Latijns-Amerika bezit, door recente vondsten, momenteel ongeveer een vijfde van 's werelds olievoorraad. Koploper is Venezuela dat sinds februari de grootste oliereserve ter wereld heeft.
Het aantal olievondsten nam sinds 2009 wereldwijd met zo'n 20 procent toe. In Zuid-Amerika, en de Cariben, lag dat percentage op 40, zo blijkt uit cijfers van Olade, de Latijns-Amerikaanse Organisatie voor Energie. Alleen in het Midden-Oosten is procentueel meer olie te vinden.
85 procent van alle Zuid-Amerikaanse olie bevindt zich in Venezuela. De voorraad van het land is in februari vastgesteld op 297 miljard vaten. De totale wereldvoorraad zou zo'n 1,7 biljoen vaten bedragen.
Belangrijkste spelers
'Een stijging van bewezen reserves betekent dat ons land nog vele decennia een van de belangrijkste spelers ter wereld blijft', zegt Nelson Martínez, directeur van PDVSA América, een afdeling van het staatsbedrijf Petróleos de Venezuela.
Langs de kust van Brazilië zijn de afgelopen jaren belangrijke onderzeese olievelden ontdekt. De grootste daarvan is het Tupi-veld dat in 2007 werd ontdekt en mogelijk 33 miljard vaten herbergt. Het Jupiter veld, ontdekt in 2008, is goed voor nog eens 12 miljard vaten en geeft Brazilië 5 procent van de Zuid-Amerikaanse voorraad in handen.
Naarstig zoeken
Derde in het rijtje is Mexico dat zelfs met teruglopende voorraden nog altijd 4 procent van de regionale voorraad heeft. Ecuador volgt Mexico op de voet met 3 procent. Alle andere landen in Latijns-Amerika zijn samen goed voor de resterende 3 procent, maar zoeken naarstig naar nieuwe oliebronnen.
In Argentinië onderzoekt het Spaanse-Argentijnse Repsol op dit moment de totale oliereserve. Zonder rekening te houden met toekomstige ontdekkingen, en gebaseerd op gegevens uit 2009, kunnen Venezuela, Ecuador en Brazilië respectievelijk nog 201, 34 en 18 jaar op hun voorraad teren. Mexico en Argentinië kunnen beide nog 11 jaar vooruit, aldus Olade.
(Redactie)http://www.parool.nl