27 ago 2008

Honduras is als zesde lid toegetreden tot ALBA

Met het ondertekenen van het verdrag is Honduras afgelopen maandag tijdens een kleurrijke ceremonie in Tegucigalpa en in aanwezigheid van de regeringsleiders van de andere vijf lidstaten van dit regionale mechanisme van solidaire samenwerking als zesde land lid geworden van ALBA (Bolivariaans Alternatief voor de Amerika’s).

De president van Honduras, Manuel Zelaya, ratificeerde de documenten in het Regeringspaleis ‘José Cecilio del Valle’ samen met de regeringsleiders Hugo Chávez van Venezuela, Evo Morales van Bolivia en Daniel Ortega van Nicaragua en de vice-president Carlos Lage van Cuba.

ALBA is een initiatief tot multilaterale samenwerking dat zich richt op solidariteit en het bevorderen van de socialistische waarden en dat de handel vanuit een niet-conventioneel perspectief stimuleert. Het werd in 2004 door Venezuela en Cuba gelanceerd als tegenwicht tegen het huidige Vrijhandelsbeleid van de Amerika’s, gepresenteerd door Washington.

Enkele minuten vóór het ondertekenen van het document richtten de leiders het woord tot een menigte van duizenden mensen die zich voor de regeringszetel had verzameld om de gebeurtenis te vieren. ‘Vandaag voegen wij ons bij ALBA, de cultuur en de waardigheid, in de overtuiging van de Hondureños een vrij volk te maken’, zei Zelaya die benadrukte dat de sterke binnenlandse aanvallen tegen zijn besluit, met name vanuit de private media, hun doel niet hadden bereikt. ‘Ondanks de misleidende informatie en de angst die men ons wilde inboezemen, heeft het Honduraanse volk zich waardig, strijdvaardig en revolutionair getoond’, zei de leider. Hij betreurde het dat enkele media zich lenen voor deze samenzweringen en dat zij luisteren naar degenen die verantwoordelijk zijn voor de armoede.

Hugo Chávez op zijn beurt verzekerde dat ALBA het alternatief is voor de neoliberale hegemonie. ‘De landen van het Zuiden verenigen zich om onafhankelijk te zijn en om ons volk te verzekeren van ontwikkeling en vooruitgang. ALBA is voor de mensen en de regeringen van Latijns-Amerika het middel om de crisissen die de wereld teisteren het hoofd te bieden’, waren zijn woorden. Tegelijkertijd verklaarde Chávez dat de Hondureños vanaf nu zullen worden beschermd door een overeenkomst die hun de leverantie van energie garandeert voor minimaal honderd jaar. De energiesoevereiniteit is één van de steunpilaren van ALBA. ‘Honduras zal direct profiteren van de voordelen van ALBA omdat de leiders hebben besloten honderd tractoren en landbouwwerktuigen aan de regering van Honduras te doneren’, voegde hij eraan toe toen hij het eerste sociale initiatief om de productie in dit Midden-Amerikaanse land te bevorderen, citeerde. Hij herinnerde eraan dat het creëren en ontwikkelen van productie en energie voor het hele Latijns-Amerikaanse en Caribische gebied in ALBA is geprojecteerd. Verder bevestigde hij dat ALBA ertoe zal bijdragen dat de Honduraanse productie een impuls zal krijgen. ‘Honduraanse producenten, bereid jullie voor op het opvoeren en verhogen van jullie nationale productie want met ALBA zal de opbrengst van landbouw, energie, infrastructuur en handel toenemen’, zo benadrukte hij.

Bron: TeleSur