30 abr. 2011

Schoonmakers winnen!

1 mei-feest 14.00 uur Beursplein Amsterdam
Schoonmakers winnen!


Kom naar het 1 mei-feest 14.00 uur Beursplein Amsterdam

De 1 mei-viering wordt georganiseerd door het Comité Steun de Schoonmakers

Na negen weken staken hebben de schoonmakers hun overwinning. De komende twee jaar gaan de lonen met 3,5 procent omhoog. Schoonmakers die de Nederlandse taal niet voldoende beheersen kunnen op taalles. Er komt een convenant met grote opdrachtgevers als NS, Schiphol en het UWV over hun betrokkenheid bij de schoonmakers en hun rol als opdrachtgevers.
Bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten is blij: “De langste staking sinds 1933 heeft in heel Nederland ogen geopend en mensen geïnspireerd. Wat de schoonmakers hebben bereikt, hield niemand voor mogelijk.” Schoonmaakster Judy Lock: “Ik ben heel trots op wat we voor elkaar hebben gekregen. We hebben onze loonsverhoging, maar belangrijker: we hebben een voet tussen de deur. Iedereen weet nu dat wij er zijn. Ook de opdrachtgevers.”


Extraatje

Schoonmakers die hebben gestaakt, krijgen een extra bedrag, dat kan oplopen tot een eenmalige uitkering van 500 euro. “Heel terecht dat de stakers iets extra’s krijgen”, vindt Meyer. “Zij hebben een verbetering voor de hele sector afgedwongen, daar mogen ze voor beloond worden.”
In het cao-akkoord is ook afgesproken dat uitzendkrachten die gestaakt hebben, niet hun baan om die reden kwijt raken. Een speciale arbitragecommissie gaat daar op toezien.

1 mei viering

Op zaterdag 1 mei organiseren de schoonmakers vanaf 14.00 uur een 1 mei-feest op het Beursplein in Amsterdam. Zij willen iedereen die hen gesteund heeft bedanken door met hen de overwinning te vieren. Tijdens de bijeenkomst zullen schoonmakers vertellen over de strijd die zij de afgelopen maanden hebben gevoerd voor respect en een fatsoenlijke beloning. Ook zijn er diverse muzikale optredens en zullen de stadsreinigers, die op Koninginnedag 24 uur gaan staken, van zich laten horen
Vorige week hebben de schoonmakers na vier maanden actievoeren en negen weken staken een grote overwinning binnengesleept. Met hun campagne wonnen ze de sympathie en het respect van de bevolking en vormen ze een bron van inspiratie voor iedereen die zich inzet voor een socialere samenleving.
De 1 mei-viering wordt georganiseerd door het Comité Steun de Schoonmakers. Bij het comité is een breed scala aan migrantenorganisaties, politieke partijen, actiegroepen en vakbonden aangesloten. Bezoek voor actuele informatie over de 1 mei-viering de website van het steuncomité: http://steundeschoonmakers.wordpress.com/.
1 mei

WIJ ROEPEN OP VOOR DE 1 MEI MANIFESTATIE VAN DE SCHOONMAKERS om 14.00 uur op het Beursplein in Amsterdam.

Alliantie voor een Rechtvaardig Amsterdam
ATKB
Bijstandsbond Amsterdam
CJB
Comité Ander Europa
Comité Steun de Schoonmakers
DIDF
DIDF Zaanstad
Doorbraak
Dwars Amsterdam
Euromarsen tegen verarming en sociale uitsluiting
FNV Bondgenoten Amsterdam
FNV Jong
FNV Lokaal
FNV Woonafdeling Zaanstreek/ Waterland
Grenzeloos
GroenLinks Amsterdam
GroenLinks Amsterdam Zuid
GroenLinks Zaanstad
HTIB
Internationale Socialisten
Iraans 1mei comité Amsterdam
Komitee Vrouwen en de Bijstand/Eva
M2M
MVVN (Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland)
NCPN
Partij voor de Dieren
PvdA Amsterdam
Red Amsterdam
ROOD, jong in de SP
SP Amsterdam
SP Wormerland
SP Zaanstreek
VGO
Werklozen belangenvereniging Amsterdam