11 ene 2007

Chavez smeedt een team voor modern socialisme

De Venezolaanse President Hugo Chavez beëdigt maandag aanstaandenieuwe leden van zijn kabinet vanuit een agenda die het versterken vanhet 'socialisme van de 21ste eeuw' centraal stelt.
Officieel gaande aanpassingen in op woensdag 10 januari; deze zijn een voortzettingvan een in het geheel passende regeringspolitiek.
Na zijn overwinning bij de 3 december verkiezingen kondigde hijveranderingen aan in de formatie van zijn kabinet om de uitdagingen aante gaan van een nieuwe periode in Venezuela en om veranderingen door tevoeren die hij als noodzakelijke aanpassingen beschouwt, zonder dat hijvraagtekens zet bij het reeds gedane werk.
De reeds benoemde ministers werken samen met de verantwoordelijken inde verschillende sectoren om zich op de hoogte te stellen van desituatie bij de lopende projecten en om strategieën te ontwerpen.
Venezolaanse kabinet: werken aan socialismeBij het beëdigen van de nieuwe uitvoerende macht bezwoer de presidenthen niet achterover te zitten in de bouw van een weg naar socialisme.In het Caracas Teresa Carreno Theater deed hij een beroep op zijnregering om te werken totdat het volk totaal verlost is vanonderontwikkeling, afhankelijkheid en achterstand.
De plechtige eedhoudt ook in de betrokkenheid van 27 ministers om zich te concentrerenop het bereiken van sociaal welzijn voor de Venezolaanse natie en ophet vervullen - en het stimuleren daarvan - van de constitutie en vande wetten.
Chavez, wiens officiële aanstelling aanvangt op 10 januari had het waarin de opbouw van het socialisme in het land een aanvang neemt. Innaam van de aftredende ministers verzekerde de vroegere vice-presidentJosé Vincente Rangel, nu vervangen door de psycholoog Jorge Rodriguez,dat zij die de regering verlaten, door zullen gaan met steun aan hetrevolutionaire proces dat geleid wordt door Chavez.
Rodriguez bevestigde het anti-imperialistische karakter van de nieuwe regeringovereenkomstig het besluit van het volk om geen buitenlandse inmengingmeer toe te laten.
Behalve de veranderingen kondigde het staatshoofd de vorming aan vandrie nieuwe ministeries: Sport, Telecommunicatie en Inheemse Volkenwaarvoor hij respectievelijk benoemde: Eduardo Alvarez, Jesse Chacon enNisia Maldonado.
De nieuw benoemde functionarissen zijn: Pedro Carreno (Binnenlandsezaken en Justitie); Rodrigo Cabezas (Financiën);
Erick Rodriguez(Gezondheidszorg);
David Velasquez (Volksparticipatie);
Hugo Cabezas(Presidentieel voorlichter) en
Adan Chavez (Onderwijs).
EveneensHector Navarro (Wetenschap en Technologie);
Yubiri Ortega (Milieu enNationale Rijkdommen);
Jose Ramon Rivera (Arbeid);
Olga Azuaje(Toerisme) en
Luis Acuna (Hoger onderwijs).
Ondertussen werden bevestigd: Rafaël Ramirez (Energie en Olie);
Jorge Giordani (Planning en Ontwikkeling);
Nicolas Maduro (BuitenlandseBetrekkingen);
Raul Baduel (Defensie);
Francisco Sesto (Cultuur) en
Ramon Carrizalez (Behuizing en Woongebied).
Eveneens bevestigd werden:Pedro Morejon (Volks\' Economie);
Erika Farias (Voedsel);
Elias Jaua(Landgebruik en Landbouw);
Jose David Cabello (Infrastructuur);
MariaCristina Iglesias (Lichte Industrie);
Jose Khan (Zware Industrie enMijnbouw) en
William Lara (Communicatie en Informatie).

Vert. Thomas Jansen